+38 067 329 26 26
Зв'язатися з нами
Напишіть нам
USD
  • UAH
  • EUR
RU/UA/EN

Де відпочити в Карпатах влітку

Побувавши хоч раз в Карпатах, вам точно захочеться сюди повернутися. Але якщо відпочивати в таких краях не доводилося, то вам можна позаздрити - у вас попереду стільки емоцій! Добірні гриби, краса гір, тури з риболовлею, ніжні первоцвіти на схилах, гірськолижні спуски - Карпати гарні в будь-який час року. А ось куди можна недорого поїхати - вибирайте самі.

Карпати вже багато років є найпопулярнішим туристичним напрямком в Україні. Мальовничі гірські схили, водоспади, річки, озера, цілюще повітря, м'який клімат, історичні та архітектурні пам'ятки – все це робить відпочинок у Карпатах незабутнім.

Взимку сюди приїжджають кататися на лижах, влітку – на екскурсії, кататися на конях, сплавлятися гірськими річками та багато іншого. Карпати прекрасні будь-якої пори року. Крім того, у Західній Україні є всі умови для яскравого, цікавого та насиченого відпочинку.

Куди поїхати в Карпати влітку

Є стереотипне мислення, що їздити в гори потрібно тільки взимку, та й гірські схили більше підходять під зимові види спорту. Ми спробуємо розвінчати цей міф, так що готуйтеся цього літа самі або з дітьми побувати в мальовничих українських Карпатах.

Враховуючи умови карантину, все більше туристів не відпочиватимуть за кордоном цього літа. Куди піти та що подивитись у Західній Україні? Тут багато місця для дослідження, але при цьому стародавні міста та природна краса знаходяться в межах легкої досяжності, що робить огляд визначних пам'яток Західної України захоплюючим та зовсім не втомливим.

Колорит та краса багатої культури та природних ландшафтів України роблять її популярним місцем відпочинку серед європейських туристів. Теплі піщані пляжі та курорти напевно залучать багатьох любителів морського відпочинку. Україна також відома своєю архітектурою, історією та природними пам'ятками. Вибір напрямку в цій прекрасній країні часто може поставити вас у глухий кут, коли ви вирішуєте, куди вирушити в подорож. Це пов'язано з тим, що кожен регіон України має унікальні характеристики та красу. Тут можна знайти практично будь-який краєвид та насолодитися різноманітністю ландшафтів: рівнини, гори, моря, степи, річки, луки – називайте як хочете. Далі у статті ми розглянемо найкрасивіші місця у Західній Україні, які варто відвідати.

Буковель

Лише в Карпатах можна осягнути легенди загадкової Гуцульщини, вивчити її культуру, познайомитися з історичними пам'ятками. Всіх відпочиваючих в Буковелі чекає смачна кухня, свіжість гірського повітря, екзотика гуцульської забави. Гостинність гуцулів особливо відчувається в цьому місці. В атмосфері краси села Поляниця біля підніжжя гори Буковель кипить активне туристичне життя. Всі знають про відпочинок в цьому місці взимку, але і влітку тут можна відмінно провести час. Нижче розповімо, що і де можна подивитися.

Можна відвідати:

  • Найбільше штучне озеро в Україні.
  • Водоспад під назвою «Женецький Гук».
  • Центр розваг для дітей і дорослих «Бука».
  • Мотузковий парк.

З приводу готелів турбуватися не варто, вони працюють цілий рік.

Буковель

Яремче

Непогане місце, де можна навіть дикуном добре відпочити в Карпатах влітку. Яремче - яскрава квітка серед гірських поселень. Вам сподобаються чудові панорами, розвинена інфраструктура місця, тиша гір, добре обладнані зони відпочинку, комфортні садиби за доступними цінами. Сюди з'їжджаються з усіх куточків Європи туристи з Кракова, Варшави, Відня та Львова. Дивно, але навіть за часів СРСР поселення не втратило свого основного статусу, продовжує до цих залишатися улюбленим місцем для відпочинку дітей і дорослих.

Що пропонує курорт туристам:

  • Активний відпочинок у вигляді велотурів, походів в гори, рафтингу, катання на конях.
  • Дерев'яні церкви 16-17 століть споруди.
  • Красивий водоспад Пробій.
  • Величезний базар сувенірів.
  • Природний парк, щоб помилуватися красою, оздоровити душу.
  • 4 км стежку Довбуша, яка названа на честь ватажка опришківського руху.
  • Музей етнографії та екології Карпатського краю.

Проблем з тим, де тут зупинитися немає. Працюють санаторії, звичайні хостели, бази відпочинку. Можна заздалегідь собі забронювати номер в інтернеті.

Яремче

Драгобрат

Знаходиться на висоті 1,4-1,7 тис. М над рівнем моря. Тут можна забути про міську метушню, насолодитися красивими видами гір Стіг і Близнюки. Долина знаходиться в 7 км від селища Ясиня на стику хвойних лісів і альпійської зони. Звідси відкриваються чудові краєвиди на масив Чорногору, в ясну погоду можна застати вершини гір Говерла, Горган - Добошанка, Петрос, Синяк та інші. У цьому місці добре розвинена туристична інфраструктура, але не вистачає аптеки або медпункту. Тому радимо запастися необхідними медикаментами заздалегідь.

Що потрібно подивитися:

  • Біосферний заповідник.
  • Вершини Свидовецького хребта.
  • Місцеві озера.
  • Гору Стіг, обов'язково скористайтеся підйомником, не пошкодуєте.

У цьому місці для відпочинку на двох і більше є багато готелів, деякі з них розташовані прямо біля озера. Детальніше про Драгобрат.

Драгобрат

Ворохта

Відмінне місце, щоб на час закритися від людей. Підходить тим, хто не хоче милуватися влітку на нескінченні потоки туристів. Високогірне селище розмістився на висоті 850 м над рівнем моря. З цього місця якраз починається сходження на Говерлу. Але навіть що альпіністи не будуть псувати умиротворений відпочинок. Тут дуже тихо. Поруч протікає річка Прут, яку люблять цінителі рафтингу. Також селище відоме віадуками, які були побудовані ще з часів панування Австро-Угорської імперії.

Що можна подивитися:

  • Австрійські мости-віадуки початку 19 ст.
  • Базу спортсменів для підготовки до стрибків з трампліну.
  • Саму гору Говерла.
  • Церква Різдва Богородиці, що датується 17 століттям споруди.

Не варто переживати за нічліг, так як знайдете готелі на різний бюджет.

Ворохта

Східниця

Селище знаходиться на північно-східному схилі гори Карпат. Тут можна добре відпочити душею, відновити здоров'я. Східниця популярна своїми мінеральними водами, які стали добувати в другій половині 20 століття. На території вже відкрито понад 38 джерел. Вершини Карпат створюють тут особливий мікроклімат - зима м'яка і тепла, підходить для гірськолижного туризму, влітку можна випробувати себе в якості туриста-водника, підкоряючи річку Стрий на байдарках. Але головний плюс курорту - багаті на кисень хвойні ліси.

Що тут можна подивитися:

  • Меморіальний музей ім. В. Стоцького.
  • Кам'яну церкву Святого Миколая 17 століття.
  • Руїни доменної печі з ім'ям «Залізна Гута» 19 століття.
  • Заповідник «Тустань».
  • Парк «Сколівські Бескиди».

Курорт пропонує хороші готелі, приватний сектор, готелі, бази відпочинку. У деяких готелях є навіть лікарі, у яких можна отримати консультації з приводу стану здоров'я.

Рахів

Місто розташоване в долині річки Тиса, з усіх боків оточений Карпатами. Це популярний культурний центр Гуцульщини, де люди з давніх-давен славилися своїми самобутніми талантами. Серед найвідоміших - виступи народного оркестру гуцульських інструментів, ВІА «Край» та інші колективи художньої самодіяльності. Але найголовніші таланти цих людей - виготовлення виріб з дерева (різьба), килимів і покривал з овечої вовни, скорнячество та інші види народного мистецтва. Щороку у вересні в Рахові проходить відомий фестиваль бринзи.

Що можна подивитися:

  • Костел Святого Іоанна Непомуки.
  • Музей гуцульської різьби ім. Ю. Павловича.
  • Собор Зіслання Святого Духа.
  • Біосферний заповідник.
  • Географічний центр Європи в с. Ділове.
  • Музей історії та екології гір.

Вибір ночівлі великий, якщо судити з відгуків, так що літній відпочинок в Карпатах не буде затьмарений відсутністю сервісу в готелях або готелях.

Рахів

Ясиня

Гуцульське село знаходиться в долині річки Ч. Тиса, що на північ від Рахова. При бажанні обидва цих місця можна включити в єдиний маршрут. Село оточене альпійськими квітучими луками. Селище популярний серед жителів України і Європи ще й тим, що саме звідси можна дістатися до курорту Драгобрат. Сніг тут лежить до кінця травня, так що гірськолижники можуть відпочивати тут більше півроку. Туристи часто називають однією з визначних пам'яток цього місця - національну кухню. Ліси тут багаті на флору і фауну.

А подивитися тут можна:

  • Краєзнавчий музей.
  • Дерев'яну Струківська церква.
  • Гору Близниці, вершини українських Карпат - Говерлу і Петроса.

Не забудьте купити саморобні сувеніри на пам'ять. Орендувати номер в готелі можна заздалегідь.

Ясиня

Верховина

Це селище знаходиться поруч з припливом Черемоша в 31 км від залізничного-станції Ворохта. У 2001 році популярний гуцульський музикант Роман Кумлик, закоханий в свій край, побудував в цьому місці музей творів мистецтва і музичних інструментів. Справа успішного батька продовжує його донька Наталя. На окрему увагу заслуговує хата-музей кінофільму «Тіні забутих предків», який відкрила сім'я Хімчак. До речі, це місце отримало багато нагород. З 2014 року туристи можуть відвідати музей «Хата-зграя», де можна подивитися на національний одяг гуцулів, побутові речі, є навіть сироварня.

Там можна знайти собі заняття на будь-який смак:

  • Прогулянки по лісі в пошуках грибів і ягід.
  • Вивчення місцевої гуцульської культури.
  • Рафтинг, рибалка, Кінні, велосипедні та піші прогулянки.
  • Оздоровлення місцевими цілющими джерелами.

Житло тут є в садибах, приватному секторі, міні-готелях, є котеджі і будинки для великої компанії.

Свалява

Це відомий бальнеологічний і еко-курорт, який знаходиться в Закарпатті в долині р. Латориця. Місце знамените своїми мінеральним джерелами «Свалява», «Поляна квасова», «Лужанська-4», «Лужанська-7», так що можна приїхати сюди, щоб поправити своє здоров'я. Свалява ще славиться красивими пейзажами і транспортною доступністю. Старовинне поселення вперше згадується в документах 12 століття, але розкопки кажуть, що місце заселяли люди ще в епоху бронзи і неоліту. Ще одним доказом давньої історії місця служить дуб в центрі курорту, яким майже 500 років.

Що можна глянути на близькі відстані:

  • Острів березня Маргарита.
  • Найчистіше Блакитне озеро.
  • Старовинні пам'ятники та обеліски.
  • Дерев'яні, кам'яні церкви.
  • Залишки старовинного замку 8-го століття.
  • Обавський камінь - це кратер колись активного вулкана.
  • Місцевий музей.
  • Оголені масиви, які місцеві називають «синіми».

Житло в цьому місце різний - від скромних кімнаток для студентів до приватних садиб і величезних котеджів. Не забудьте відвідати місцеві ресторани, так як кухня в Сваляві - це також «пам'ятка».

Свалява

Трускавець

Цілком собі респектабельний курорт з відмінним вибором готелів, баз відпочинку і готелів. Тут давно працює великий медичний комплекс Західної України «Мед-палас», що застосовує сучасні методики лікування. У стінах лікарні коштує новітнє лікувально-діагностичне обладнання. Це унікальне місце в передгір'ї Східних Карпат, екологічно чиста зона, оточена з усіх боків лісами. Для регіону характерний теплий і помірно-вологий клімат, де температура середньорічна не падає нижче + 7.5ºС. Все це сприяє швидкому оздоровленню і лікуванню.

Що можна побачити і спробувати:

  • Мінеральну воду «Нафтуся».
  • Лікування озокеритом Трускавець.
  • Центральний парк Адамівка.
  • Художній музей ім. М. Біласа.
  • Віллу «Гопляна» 19 століття будівлі.
  • Собор святого Миколая 16 століття.
  • Старовинний костел.
  • Дерев'яний ринок.
  • Знаменитий омолоджуючий джерело «Юзя».

Переживати про те, де зупинитися, не варто, так як тут дуже розвинена інфраструктура.

Трускавець

Моршин

Це менш претензійний курорт недалеко від Трускавця. Там ціни на відпочинок в санаторіях нижче, але от якість сервісу і медобслуговування для відпочиваючих - на тому ж рівні. Мінеральна вода «Моршинська» давно використовується на заході України для лікування. Місто є частиною захоплюючих туристичних маршрутів, які ведуть до цікавих місць Південного Прикарпаття. Якщо хтось вважає, що в Моршин потрібно приїжджати тільки для того, щоб попити водички, то пропонуємо нижче список найцікавіших місць поблизу міста.

Що можна відвідати в цьому місці:

  • Бювет Грибок.
  • Центральний бювет.
  • Водойма Джерело Матері Божої.
  • Зоопарк Зоотрополіс.
  • Бальнеологічний курорт Моршин.
  • Пейзажну алею.

Санаторії в цьому українському містечку пропонують тривалі і короткострокові курси лікування.

Моршин

Солотвино

Невелике селище на березі Тиси, який затишно розташувався біля великого соляного родовища. Звідси є прикордонний перехід в Румунію. Живуть в цьому місці румуни, угорці та українці. Родзинка цього місця - це цілющі соляні озера, в яких добували сіль ще з 2-го століття до н.е. За своїми лікувальними властивостями вода соляних озер Солотвино аналогічна водам Мертвого моря. Грязі озера допомагають при лікуванні проблем з серцем, легенями, урологічних і шкірних захворювань, нервової системи.

Що відвідати тут в обов'язковому порядку:

  • Костел Св. Іштвана і Парк пам'яток.
  • Музей соляних копалень.
  • Місцеві озера, щоб полежати в цілющій соляній ропі, включаючи озеро Кунігунда.
  • Верхню і нижню церкви Св. Миколая.
  • Соляні шахти Солотвино.

Тут в кінці липня проводять Фестиваль Мелодії солоних озер, так що можна спланувати відпочинок якраз на ці дати. З нічлігом проблем немає, місцеві вже давно почали перейматися цим питанням.

Солотвино

Славське

Знаходиться в тому місці, де з'єднуються Опір і її приток Славка. Гарний курорт, який приваблює своїми пейзажами. Це екологічно чистий регіон, де немає ніякого виробництва в радіусі 100 км. Сюди з'їжджаються туристи, щоб оздоровитися і відпочити всією сім'єю в будь-який час року. Але саме особливості природного ландшафту визначили вектор розвитку поселення - гірськолижний курорт. У цьому місці добре розвинена транспортна інфраструктура, до курорту можна дістатися прямим поїздом з Ужгорода прямо до станції «Славське».

Туристи можуть відвідати і відпочити в таких місцях:

  • СПА-центр, кальянная з настільним тенісом.
  • Церква Успіння Пр. Богородиці.
  • Сауну, дискоклуб, боулінг-центр.
  • Водоспад Кам'янку.
  • Заповідник «Тустань».
  • Печеру «Писана криниця».

У цьому селищі багато зон для відпочинку та ночівлі.

Славське

Микуличин

Курорт розкинувся в Івано-Франківській області на території парку поруч з горами. Туристам подобається хороша екологія, красива гірська природа, річки, хвойні ліси, карпатські луки, куди хочеться повертатися кожен рік. Це один з найдавніших місць, перша згадка про Микуличин відноситься до початку 15 століття. Тут дуже чисте повітря, тому курорт вибирають сім'ї з дітьми. На відпочинок сюди приїжджали письменники Іван Франко і Леся Українка, а вже з кінця 20 століття ця долина стала нагадувати курорт. У 1901 році відкрили перший готель під назвою - «Народний».

Що можна подивитися і зробити:

  • Церква Св.Трійці з дзвіницею.
  • Водоспади.
  • Пройтися 4км стежкою Довбуша, як і в Яремче.
  • Соляну печеру.
  • Позбирати ягоди та гриби.
  • Зайнятися риболовлею на осетра і гірську форель.
  • Половити раків.
  • Почати сходження на Говерлу і Піп-Іван.
  • Сафарі-прогулянки до гір Чорногора та Горгани.

У місті є своя приватна броварня, яка виготовляє 4 сорти хмільного напою. Також працює російська лазня, фінська сауна, більярд, можна прогулятися по місцевих визначних пам'ятках на гірському велосипеді. Туристів в цьому місці з радістю приймуть готелю.

Микуличин

Косів

Місце просякнуте гуцульським колоритом, можна сказати, що це столиця гуцулів. Крім красивих пейзажів, це місце славиться виробами народного мистецтва. Подібні речі ви не знайдете ні в одному місті України. Це писанки, посуд, шкатулки, сорочки і т.д. Все зроблено своїми руками, ніякого Китаю. Тут обов'язково зробіть покупки, щоб залишити на пам'ять. Цікаво, що тут проживають і творять народні письменники, умільці, вчені, чиї праці відомі за межами України.

Що можна побачити:

  • Замкову гору, звідки панорамний вид на місто і гори.
  • Музей народного мистецтва і побуту.
  • Благовещінская церква кінця 19 століття.
  • Бджолині чудо-будиночки.
  • Музей визвольних змагань.

Не варто турбуватися про готелі, тут їх дуже багато.

Косів

В кінці хочемо трохи розповісти про те, як краще організувати свій відпочинок на західній Україні влітку. Справа в тому, що громадський транспорт в Карпатах - це ахіллесова п'ята курортного регіону. Якщо до Яремче, Ворохти, Ужгорода та інших міст ще можна дістатися поїздом і електричками з Києва і Львова, то до інших більш «диких» місць доведеться їхати на автобусах і маршрутках. Але справа в тому, що автостанції є не у всіх селищах, а маршрутка іноді ходить тільки раз в день вранці, легко запізнитися на свій рейс. Та й розклад в інтернеті часто підводить. Найзручніше для пересування по Карпатам користуватися машиною. Відмінний варіант - оренда авто без водія в компанії BLS, яка вже понад 13 років займається прокатом машин в Україні. Великий автопарк, проста політика роботи, великий набір додаткових послуг. Авто знайдете на будь-який смак і бюджет.

Задавайте питання в InstagramЗадавайте питання в TelegramЗадавайте питання в Viber