+38 067 329 26 26
Зв'язатися з нами
Напишіть нам
USD
  • UAH
  • EUR
RU/UA/EN

Уїк-енд по-українські: ідеальний варіант подорожі для 4 друзів

Унікальні середньовічні фортеці і чарівні ландшафти. Неповторна природа і старовинні міста, нічим не поступаються західноєвропейським. Все це можна побачити всього за один уїк-енд, від'їхавши від Києва на якихось 500 кілометрів. Отже - пропонуємо пофантазувати на тему "ідеального українського уїк-енду": у нас є 2 дні вихідних і компанія з 4-х друзів, спраглих вражень. Куди і як поїдемо?

Львів - вже трохи навіть банально. Як, втім, і Одеса. Впевнені, що в цих містах наші 4 друга побували не один раз. Чого не скажеш про перлину Буковини - Чернівцях. Це місто явно недооцінений звичайними українськими маршрутами вихідного дня, однак у нього є відразу кілька бонусів, неочевидних на перший погляд.

Справа в тому, що на шляху з Києва до Чернівців, який займе від сили 5-6 годин, якщо їхати безперервно, є відразу 2 дивовижні фортеці - Меджибізька та Кам'янець-Подільська. Подивитися на них однозначно варто, адже це унікальні об'єкти для України, споруджені ще в Середньовіччі. Крім того, в Кам'янці-Подільському примітний і центр "старого міста", в якому практично неможливо зустріти вдома ХХ століття. Для того, щоб намилуватися цими містами, варто витратити кілька годин першого дня уїк-енду: і від дороги відпочити, і поїсти в одному з місцевих ресторанів, і враженнями обмінятися.

Але кінцевий пункт уїк-енд-подорожі вартий особливої уваги. Чернівці - одне з міст України, який справедливо вважається перлиною архітектури. На державному обліку в історичній частині столиці Буковини знаходяться 602 пам'ятки архітектури, 25 з яких загальнонаціонального значення. Наприклад, Чернівецький університет вважається одним з найкрасивіших в Україні. Екскурсії для всіх бажаючих тут проводяться щогодини.

Влаштуйте піший тур по головних площах міста - Центральній, Філармонії, Театральній, Соборній, Пресвятої Марії. По дорозі ви побачите найцікавіші місця в Чернівцях - будинок-корабель (Шифа), будинки-близнюки, драматичний театр, пам'ятники Ольгу Кобилянську та Францу Йосипу I, Колиска світу, Турецька криниця і багато іншого.

Давня Вірменська церква, незвичайний Миколаївський собор і центральна вулиця Ольги Кобилянської доповнять ваші враження від міста. До того ж, незважаючи на свою підкреслену історичність, Чернівці - сучасний туристичний місто, тут можна смачно пообідати і відпочити в цілком пристойному готелі. Кращі бали на Тріпадвізор мають ресторани Гопачок, Di Bocca і Віденська кав'ярня, готелі: Rivoli Hotel і AllureInn.

З тим, КУДИ поїхати, здається, розібралися. Повернемося до питання ЯК подорожувати. Якщо у компанії друзів є власний автомобіль, пристосований до тривалих поїздок - це великий плюс. Але на практиці нерідко буває так, що "гробити" своє міське авто на далеко не ідеальних українських дорогах погодиться не кожен. І щоб не вносити розбрат в дружну компанію, доведеться вибирати з іншого придатного транспорту.

А тут вибір, на жаль, невеликий: поїзд, автобус, таксі, або ж прокатний автомобіль. Мабуть, таксі з цього списку випаде в першу чергу, адже вартість такої поїздки дуже боляче вдарить по кишені (не дивуйтеся ціннику в 3-4000 гривень в один кінець), та й сенсу "вхолосту" мотати водія особливо немає, а заплатити за це доведеться в будь-якому випадку. Знову ж - Меджибіж та Кам'янець-Подільський в такому випадку відпадають.

На жаль, пожертвувати відвідуванням фортець доведеться, зі зрозумілих причин, і в разі з поїздом. Та й вартість такої поїздки на 4-х людей тільки на перший погляд може здатися найбюджетніший, так як приховує чимало "підводних каменів".

Середня вартість одного квитка в купе до Чернівців - 503 грн, для 4 друзів туди і назад - 4028 грн. Однак, щоб виїхати вранці з Києва і нормально роз'їхатися ввечері по домівках, наші друзі витратять ще як мінімум 1000 грн на всіх. А якщо додати витрати на таксі в Чернівцях - це теж влетить мінімум в 500 гривень (з вокзалу в готель, та ще й по віддалених туристичними маршрутами, куди пішки не дуже-то і дійдеш ...).

Разом вийде 5500 грн за варіант поїзда. Це трохи дешевше, ніж таксі, але дорожче, ніж варіант автобуса. В цьому випадку ви заощадите близько 800 гривень, так як квитки коштують трохи дешевше. З мінусів - після "автобусної ночі" ви навряд чи захочете багато подорожувати, та й мобільність в шляху все ще кульгає на обидві ноги.

Отже, останній варіант - орендувати автомобіль. На перший погляд виглядає дорогувато, чи не так? Але що, якщо уважно проаналізувати витрати?

Візьмемо оптимальну машину для такої подорожі - Volkswagen Golf універсал. Це - авто середнього класу, є бюджетні варіанти і рази в 2 дешевше, але вони підійдуть скоріше для міста, ніж для тривалих заміських поїздок. А ось оренда позашляховика - навпаки - трохи дорожче, ніж універсалу. Але в гори ми не їдемо, тому і сенсу в ньому особливо немає.

Як би там не було, 2-х-денний прокат Volkswagen Golf компанії з 4-х друзів обійдеться в 2600 грн. За паливо наші друзі повідомлять ще 2300 грн (близько 1100 км до Чернівців і назад, плюс 200 км на поїздки по місту і околицям). Разом - 4900 гривень на поїздку на чотирьох, при цьому - зі всіма зручностями і максимальної мобільністю.

Це трохи дорожче, ніж поєднання автобуса плюс таксі для переміщення по місту, але дешевше, ніж поїздка потягом. Мінус цього варіанту - як мінімум одна людина з компанії друзів повинен вміти водити. Зате плюсів - досить багато. По-перше - можливість спланувати свій маршрут таким чином, щоб відвідати Меджибіж та Кам'янець-Подільський, ввечері суботи приїхати до Чернівців, погуляти нічним містом, а потім закріпити свої враження, присвятивши йому час, що залишився в неділю. По-друге, Golf універсал оснащений великим багажником, так що можна не тільки набрати достатньо речей на всю компанію, але і запастися сувенірами в Чернівцях - від вина та бринзи до кльових різьблених дерев'яних виробів для рідних і друзів. По-третє, в прокатному авто завжди є служба підтримки і допомоги в дорозі, в нашому випадку це BLS Assistance. Ви гарантовано не залишитесь в шляху один на один з проблемами.

Вирішувати яким чином їхати - звичайно ж - вам з друзями. Але повірте - такий уїк-енд точно запам'ятатися вам на все життя: вишукані Чернівці та найпотужніші фортеці Меджибожа і Кам'янця-Подільського навряд чи залишать вас байдужими, а ваш Інстаграм гарантовано поповниться Крут фотографіями!

Задавайте питання в InstagramЗадавайте питання в TelegramЗадавайте питання в Viber