+38 067 329 26 26
Зв'язатися з нами
Напишіть нам
USD
  • UAH
  • EUR
RU/UA/EN

Пам'ятки стародавнього міста Чернігова: язичницькі гори і православні храми

Чернігів є одним з найдавніших і найбільших міст Русі, а результати досліджень археологів свідчать про те, що перші поселення на його місці існували ще в VII столітті. Пройшли століття, але і сьогодні Чернігів приваблює безліч туристів і просто любителів всього цікавого і загадкового.

Антонієві ворота

Багато гостей міста першим пунктом свого туристичного маршруту в Чернігові вибирають Антонієві ворота. Так називаються монастир і печерний храм. Даний комплекс веде своє існування з XI століття завдяки працям і старанності святого Антонія Печерського. Заснувавши Антонієві ворота, він перебрався до Києва, де заснував знамениту Лавру. В даний час комплекс по праву вважається найстарішою чернігівської святинею. У підземні зали можна потрапити через Іллінську церкву. На поверхні землі над ними насипані давньослов'янські кургани, що являють собою вже іншу пам'ятку.

Болдині гори

Любителі старовини і язичництва відвідують Болдині гори. Це місце - ланцюг пагорбів, де колись росли дуби, іменовані русичами болдами. У перші століття після християнізації краю тут з'явився великий комплекс курганів. Після хрещення російських земель священнослужителі спорудили в цьому місці Троїцько-Сергієвський монастир, Вічний вогонь і пам'ятник Невідомому солдату.

Собор Бориса й Гліба

Князі Борис і Гліб мають особливе місце в житті Русі, і в Чернігові не могли не відобразити їх у пам'яті. У місті давно стоїть собор, названий на честь цих правителів. Борисоглібський собор споруджений в XII століття на платформі більш старовинної споруди. Багато разів його перебудовували. Наприклад, кілька десятиліть тому майстри провели істотну реконструкцію, після чого він став таким, яким його бачили мешканці древнього Чернігова в перші роки після будівлі. Відвідувачів церкви заворожують створені стародавніми художниками фрески і незвичайне покриття підлоги. В межах храму знаходиться архітектурний музей, який є частиною державного заповідника, необхідно для охорони місцевих визначних пам'яток.

Чернігівський Вал (Дитинець)

Як і будь-який інший древній місто Русі, у Чернігова був свій Дитинець - найдавніша частина міста, побудованого для захисту населення від іноземних поневолювачів. Під час розкопок Дитинця вчені раніше виявили деталі жител місцевих бояр і великих землевласників. Тут можна побачити збережені старовинні собори і державні установи. Твердиня, що розташовувалася на цьому місці в XIX столітті, була ліквідована, а оборонна насип біля місцевої річки перетворилася в паркову зону для відпочинку людей. Прикрашають загальну картину бастіонні гармати, вилиті з чавуну.

Катерининська церква

По-своєму прикрашає місто Катерининська церква: конструкція, помітна з боку Києва, вона ж - один із самих основних символів міста. Храм спорудили ще в період правління царя Петра I на особисті кошти братів Лизогубів, побажали увічнити пам'ять їхніх предків і чернігівський козаків, які брали турецьку фортецю Азов. При існуванні СРСР собор не функціонував, але зараз це діюча церква.

Зважилися відвідати пам'ятки в Чернігові? Хочете отримати максимум вражень, але бракує часу побачити все? Скористайся послугами прокату авто! Ми пропонуємо автомобілі в оренду на будь-який смак, під будь-які завдання і за різною вартістю. При повторному бронюванні знижка 10%

Задавайте питання в InstagramЗадавайте питання в TelegramЗадавайте питання в Viber