+38 067 329 26 26
Зв'язатися з нами
Напишіть нам
USD
  • UAH
  • EUR
RU/UA/EN

ТОП цікавих місць в Одеській області

Одеська область славиться напрочуд мальовничою красою та великою кількістю цікавих місць для відпочинку. Тут на туристів чекає насичена екскурсійна програма та можливість повноцінно відпочити з друзями чи родиною. Пропонуємо дізнатися, які є найцікавіші місця на Одещині і чому їх варто відвідати?

Фрумушика-Нова

Фрумушика-Нова незмінно входить у топ місць, який варто відвідати на Одещині. Господарство було зведено біля стародавніх молдавських сіл, у тому числі людей виселили 1946 року.

Це бессарабське село-музей, розташоване просто неба. Це напрочуд гарне місце, куди вирушають, щоб помилуватися будинками, виконаними в гагаузькому, молдавському, російському, українському та єврейському стилі. А також на території розводять овець. Це господарство вважається найбільшим вівчарським на території Європи. Окрім цього, це цікаве місце є етнографічним музеєм, парком радянської культури.

Фрумушика-Нова

Центр винної культури Шабо

Центр культури вина Шабо відкрився у 2009 році. Він знаходиться на відстані однієї години їзди від Одеси. Визначна пам'ятка була відкрита для того, щоб підвищувати культуру пиття благородних напоїв. Для розміщення центру було обрано територію одного з найдавніших виноробних регіонів Європи.

В Україні є лише один подібний культурний центр, в якому об'єднано і діюче високотехнологічне виробництво, і старовинні винні підвали, і розкішний дегустаційний зал. Є можливість помилуватися архітектурним та скульптурним сучасним мистецтвом. Додатково усі бажаючі можуть відвідати унікальний музей виноробства та вина.

З'ясовуючи, що подивитися на Одещині, варто обов'язково включити цей унікальний об'єкт до списку. На території вдасться відвідати пам'ятник виноградній лозі або помилуватися фонтаном Діоніса. Усі бажаючі можуть пройтися музеєм-лабіринтом, заглянути на винзавод, придбати цікаві речі у фірмовому магазині і навіть відвідати кінотеатр.

Центр винної культури Шабо

Тузловські лимани

Тузловські лимани – Національний заповідник. Його склад – коса, лимани, урочище «Лебедівка», річки, що впадають у озера. Загальна площа складає 28 тисяч гектарів. Там знаходиться 13 різних за площею лиманів, а найбільше серед них – Бурнас, Алібей, Шагани.

Більшість туристів їде сюди помилуватися мальовничою красою та спробувати таку розвагу, як бердвотчінг. Інтерес викликають численні птахи – тут мешкає понад 260 видів, і 53 з них перебувають на сторінках Червоної книги України.

Тузловські лимани

Лебедівка

Лебедівка – селище, яке заснували німецькі колоністи у 1787 році. Тут в оточенні хвойних масивів та золотистих піщаних пляжів проживали поселенці з Німеччини, а також гагаузи, болгари, які прагнули втекти від турецької ярма. Сьогодні це більше туристична зона, де можна насолодитися тишею, спокоєм та єднанням із природою. Сюди люди вирішують поїхати, щоб побути на лоні природи, побувати у природному середовищі.

Тут пропонуються відмінний бальнеогрязевий відпочинок в оздоровчих та розслаблюючих цілях. Пропонується глинотерапія та грязелікування з трьома видами глини: блакитна, червона та біла. Це хороший спосіб покращити самопочуття при проблемах зі шкірою, опорно-руховим апаратом, нервовою системою.

Козацький хутір Маринівка

Пам'ятка була заснована ще 1794 року. Її нерідко називають однолітком Одеси. Тут шанують традиції чорноморських козаків у деталях. Є можливість подивитися, як раніше одягалися, що готували, у якому побуті мешкали.

Козацький хутір Маринівка розташований на відстані 30 км. від обласного центру. Сюди вирушають за гарною атмосферою, можливістю відчути автентичність, дух минулого.

Анкерман

Місто Білгород-Дністровський за час існування змінило безліч назв. Переважно всі вони у перекладі позначали «біле місто». Його заснували ще в 6 столітті до нашої ери і на той час він носив назву Тіра. З 1 століття нашої ери у поселенні проживали римляни. Далі його власниками по черзі були вірменські поселенці, торговці-генуезці, Золота орда, імперія Османа і Молдавське князівство. Усе це відбивається, як і архітектурі, і у культурі регіону.

Це місто незмінно входить до топ місць Одеської області, які потрібно обов'язково відвідати. Головна пам'ятка – Анкерманська фортеця. Вважається, що її заснували за часів Османської імперії, але за свою історію вона неодноразово опинялася під керівництвом полководців Російської імперії, зокрема Рішельє, Ігельстром, Потьомкін.

Сьогодні фортеця Анкерман – це музей просто неба. На території Одеської області споруда збереглася у доброму стані. Тут регулярно проводяться фестивалі історії, лицарські турніри та концерти. Додатково туристи можуть відвідати фудкорт з традиційною їжею того часу, музей тортур, різні розваги, наприклад майстерня обладунків або майданчик для стрільби з лука.

Анкерман

Вилкове

Унікальне місто Вилкове називають не інакше, як «Українська Венеція». Це столиці дунайських рибалок, що розташована на одному з островів у гирлі Дунаю. Містечко заснували у 1746 році старовірами-липованами. Вони втекли від релігійних переслідувачів та заснували козацьке поселення. Тут прагнуть зберегти старовинні традиції, включаючи релігійні.

Крім краси природи, розташування будинків буквально на воді, тут є деякі визначні пам'ятки. До них відносять три вишуканих церкви – дві у старообрядницькій та одна у православній вірі.

Садиба Курісів

Раніше на цій садибі проживали дворяни Курісови. В Україні ця споруда була однією з перших зведена в епоху романтизму і сьогодні є архітектурною пам'яткою.

Донині збереглася не вся садиба, але значні її частини. Можна помилуватися шикарним палацом, зведеним у стилі арабо-готичної архтектури. Також уціліли певні елементи англійського парку, купольна Покровська церква, господарський корпус. Найстаріша частина палацу була побудована у 1820-ті роки.

Садиба Курісів

Будакська коса

Це шикарна зона відпочинку, де пропонуються найкращі Одеські пляжі. Приїхавши сюди, не хочеться їхати. З одного боку Будацької коси розташований однойменний та днестровські лимани, а з іншого – Чорне море.

Туристи можуть комфортно розташуватися на базах відпочинок або в готелях, вибрати кемпінги. Крім чудового пляжного відпочинку, можна помилуватися красою морських пейзажів та побути буквально на краю світу.

Будакська коса

Республіка троянд

Така назва має дивовижне мальовниче господарство, засноване в 1995 році. Його заснував Микола Громлюк – квітникар-аматор, який раніше працює токарем. Під його чуйним керівництвом біля «Республіки троянд» виростає понад 500 сортів троянд, більшість із яких унікальні. Особливо рідкісними є 12 різновидів рослин.

Власник "Республіки троянд" гордістю називає сині троянди дивовижної краси. Загальна площа господарства перевищує 20 га, де всі бажаючі можуть пройтися та насолодитися красою чудових рослин, від яких заворожують дух у момент цвітіння.

Озеро Ялпуг

На території України озеро Ялпуг вважається найбільшою природною водоймою, а в Європі – другою. У довжину озеро сягає 39 км, а ширину – 6 км. Цікава й сама назва, тому що в перекладі вона позначає «цукровий».

Сьогодні озеро приємно вражає мальовничою красою. А також тішить різноманітною флорою та фауни – лише риб проживає понад 40 видів. Ялпуг – визначна пам'ятка, яка входить до списку 100 чудес України.

Це цікаво! Свого часу на берегах озера Ялпуг був навіть Олександр Пушкін, і він був зачарований красою цього місця.

Куяльник

Куляніцький лиман – це найнижча точка України. Вона розташована майже біля Одеси – на відстані всього 5 км. Цікаво, що в цій водоймі практично немає мешканців. Живуть лише рачки та бактерії. Вся справа у підвищеному солоності.

Під час шлюбного сезону рачків вода забарвлюється у червоний колір. Виглядає досить красиво та незвично. Самі мешканці опиняються на березі. Раками, як килимом, покриваються місцеві пляжі.

Куяльник також відомий своїми лікувальними грязями. За часів Російської імперії саме тут вперше відкрили грязелікарню. Надалі місце майже закинули, але недавно почали повторно відновлювати. Сьогодні об'єкт має статус національного курорту.

Устрична ферма

На узбережжі Тилігульського лиману розташована устрична ферма. Це одне з найкращих місць для відпочинку в Одеській області. Тилігульську водойму називають найчистішою у південній частині України.

Дехто вважає, що устриця – екзотика для України. Це не так. Культура її вживання біля країни перевищує три тисячі років. А у 18-19 століттях Україна була постачальником устриці для Європи.

Це цікаво! На фермі вирощують багато різновидів устриць, а один із найунікальніших – Crassostrea Gigas.

Устрична ферма

Нерубайські катакомби

Таку назву має музейний комплекс, розміщений в одеських катакомбах. Це те місце, де за часів військових подій партизани викопали ходи. А до цього основа була закладена в результаті видобутку черепашника - будівельного каменю, який користувався особливим попитом у 18 столітті і пізніше.

Одеські катакомби мають славу найзаплутаніших і найбільших у світі. Це штучно створений лабіринт загальною довжиною приблизно 3 тисячі кілометрів. Ходи з'єднані між собою тунелями. Багато хто з них веде до підвалів самих одеситів. До часів Другої світової війни контрабандисти таким чином вивозили вантажі за межі одеських вулиць та відправляли до порту. А далі ці тунелі використовувалися для ведення диверсійно-розвідувальної роботи.

Сьогодні тут діє Меморіальний комплекс-музей під назвою «Партизанська слава». Організатори у деталях відновили обстановку, спираючись на розповіді очевидців. Додатково є можливість подивитися на зразки та партизанський побут.

Нерубайські катакомби

Садиба людини-вовка

Садиба людини-вовка належить Сергію Панкеєву. Він був пацієнтом Фрейда, і його називали людиною-вовком. Він проживав у розкішній садибі, а потім переїхав до Відня.

Його будинок надалі був пограбований. За часів СРСР там організували сільраду. Сьогодні колишня пишність проглядається тільки в деталях, оскільки здебільшого залишилися лише руїни.

Садиба людини-вовка

Савранський ліс

На відстані 200 км від Одеси розташоване селище Саврань. Його унікальність у розкішних природних пейзажах. Вони вигідно виділяються на тлі Бессарабських степів, і тут виходять найкрасивіші фото.

На особливу увагу заслуговує окрема область - Дідів яр. Там розташований гайдамацький колодязь, який був створений у 1768 році. 2005 року проведено реконструкцію, і сьогодні їм може помилуватися будь-який турист, вражаючись величчю минулої епохи. Поруч росте величезний будинок, що віком перевищує колодязь.

Підземна церква

Ще один унікальний об'єкт розташований в Аккермані. Це підземна церква, яку, як каже одна з версій, звели греки. Спочатку це був монастир, але у 16 столітті він перейшов у власність вірмен. Вони звели церкву за часів імперії Османа, що явно простежується в архітектурі.

Насправді храм є підземним наполовину. Окрема частина підноситься над землею, а щоб потрапити в нижню необхідно спуститися вниз на 12 ступенів.

Важливо! Такий підхід до будівництва був обраний не випадково. Під час правління на території Османської імперії турки не заперечували проти зведення релігійних будівель іншої віри, але їх висота не повинна перевищувати найнижчу османську мечеть.

Ізмаїл

Містечко приємно дивує чистотою. Він підноситься в безсарабській частині Одеської області на узбережжі Дунаю. Туристів приваблює акуратність та старовинність архітектури. Є можливість прогулятися 19 мальовничими скверами і парками.

Цікавою буде подорож Дунаєм, відвідування музеїв, театру, милування красою скромного містечка.

Ізмаїл

Сарматський склеп

Досить старий об'єкт, який було зведено у 3 столітті. У давнину його розграбували, і відносно недавно ця пам'ятка була знайдена та відновлена.

Склеп має прямокутну форму, представлений головною кімнатою та коридором. Є жертовний стіл. Візуально чимось нагадує картковий будиночок.

Сарматський склеп

Підземний монастир сектантів

Кожного серпня паломники з різних куточків світу приходять у село Куйбишевське. Унікальний підземний монастир вважається одним із найнедосліджених та найтаємничіших місць в Україні. Його називають «Таємничий сад». Монастир збудували адепти інокентійців.

Особлива архітектурна пам'ятка розташована під полем. Воно засіяне пшеницею, а також на ньому росте дерева. Ті, хто не знають точне розташування монастиря, навіть не здогадуються про його існування. Сам об'єкт є печерою завдовжки 3 кілометри, які формують келія та коридори. У підземних лабіринтах ховається справжнє релігійне містечко із церквами, складами, келіями, господарськими приміщеннями.

Козацький цвинтар на Шкодовій горі

Козацький цвинтар був заснований у 18 столітті. Воно старіше, ніж Одеса. Дата найстарішого хреста на його території – 1791 рік.

Важливо! На думку істориків, об'єкт є цвинтарем Сотниківської Січі.

Будь-який турист не відмовився б відвідати незвичайні та популярні місця, що знаходяться в Одеській області. Щоб мінімізувати час пересування між пам'ятками та подбати про власний комфорт, варто взяти автомобіль в оренду. Це зручно, доступно за ціною та комфортно. У компанії BLS пропонується багато варіантів авто на вибір на вигідних умовах.

Задавайте питання в InstagramЗадавайте питання в TelegramЗадавайте питання в Viber