+38 067 329 26 26
Зв'язатися з нами
Напишіть нам
USD
  • UAH
  • EUR
RU/UA/EN

Що варто подивитись в Одесі?

Одеса – одне з найстаріших, атмосферних та цікавих міст України. Сюди приїжджають не лише українці, а й мешканці багатьох інших держав, познайомитись ближче. Кожен зможе дізнатися, які є пам'ятки в Одесі, чому вони заслуговують на увагу, на які цікаві заходи чи розваги варто сходити.

Це цікаво! У якій районі або на якій одеській вулиці ви не оселилися б, вас всюди оточуватимуть пам'ятки.

Що можна побачити в Одесі з 1 день?

Якщо ви раптом опинилися в Одесі на один день (проїздом, у відрядженні або просто приїхали на добу, щоб подивитись чудове місто), то вам буде корисно скласти туристичний маршрут наперед. Одеса – найкрасивіше місто. Він відомий за літературними творами, фільмами, анекдотами, піснями. Обійти його за один день, подивившись усі визначні пам'ятки, неможливо. Але пройти найзначнішими місцями, відчути атмосферу, почути одеську говірку у вас вдасться. Отже, з'ясуємо, що подивитись в Одесі за 1 день.

Знайомство починається із залізничного вокзалу, куди прибуває більшість туристів. І якщо ви хочете самостійно подивитися місто, то вам потрібно приготуватися до тривалої пішої прогулянки.

Від вокзалу Пушкінською вулицею потрібно піднятися до центру, в історичну частину міста. Вже тут можна побачити старовинні гарні будинки. Вулиця вистелена бруківкою. На цій вулиці знаходиться знаменитий готельний комплекс «Бристоль», який був збудований у 1899 р. Після реставрації будівля є пам'яткою архітектури.

Далі проходимо на Соборну площу. Тут знаходиться одна із найстаріших будівель Кафедральний Спасо-Преображенський собор. Можна прогулятися площею, послухати дзвін, помилуватися картинами, які малюють місцеві художники.

На площі знаходиться одна з найкрасивіших будівель Одеси – будинок Руссова. Чудова архітектура не залишить нікого байдужим.

Потім повернемо на Дерибасівську. Ця вулиця максимально заповнена всілякими кафе та ресторанами. Пам'яткою цієї вулиці є пам'ятник дванадцятого стільця зі знаменитого твору Ільфа та Петрова.

Проходимо на Рішельєвську, де знаходиться знаменитий оперний театр. Його будували за подобою Віденської опери. Там ідеальна акустика та вишуканий інтер'єр. Одеський оперний театр не поступається найкращим театрам Європи. Наступного приїзду обов'язково побувайте всередині театру, щоб побачити красу оздоблення та насолодитися чудовою музикою.

Пройшовши трохи наперед, ви потрапляєте на Приморський бульвар. Тут можна помилуватися пам'ятником герцогу де Рішельє – засновнику міста. Вниз до моря спускаються легендарні Потьомкінські сходи. Її називають символом Одеси. Вона складається зі 192 ступенів. Ви можете спуститися до моря та подивитися Одеський морський вокзал. Але якщо у вас ще залишився час і сили, можна пройти далі бульваром до Воронцовського палацу, Тещиного мосту.

На жаль, одного дня мало, щоб подивитися всю Одесу. Ми не побували на Привозі. Хоча сьогодні це не той легендарний привіз. Після реконструкції вже немає колоритних одеських торгових крамниць. Нині тут лише пластикові намети. Ми не переглянули Одеські катакомби. Не поклали квіти на меморіальному комплексі, присвяченому захисту Одеси у роки Великої Вітчизняної війни.

Але це привід, щоби приїхати сюди ще раз і не на один день. В цьому випадку можна не тільки поверхово з'ясувати, що цікавого подивитися в Одесі, а дізнатися більше про кожну з визначних пам'яток міста.

Найцікавіші пам'ятки Одеси

Запитуючи, куди піти в Одесі, звертайте увагу на топові місця. Вони варті уваги кожного туриста.

Парки, вулиці та сади

Місць для прогулянок на самоті, з дитиною, у компанії друзів чимало. Паки та сади мають світову славу. Головні вулиці із шикарними назвами, які чули навіть іноземні мандрівники.

Приморський бульвар

Згадуючи визначні пам'ятки Одеси, які варто подивитися, одразу в голові спливає Приморський бульвар. Це шикарна вулиця, яка дозволяє насолодитися красою та мальовничістю приморського вокзалу.

Гарне місце називають Перлиною на чорноморському узбережжі. На бульварі є свої визначні пам'ятки. Один із них – пам'ятник Дюку де Рішельє, який був першим одеським градоначальником, а також відомому кожному Олександру Сергійовичу Пушкіну.

Приморський бульвар однаково гарний і вдень, і вночі. У вечірній час він перетворюється на дивовижну романтичну зону – на деревах світяться тисячі вогників, мерехтять вивіски, співають вуличні музиканти, продають квіти торговці та таке інше. Вирішуючи, куди піти ввечері погуляти з коханою людиною, вибір є очевидним.

Ще один цікавий об'єкт на Приморському бульварі – музей, прихований за банею зі скла. Це незвичайне місце навіть візуально, а всередині зберігаються руїни давньогрецького поселення.

Приморський бульвар

Вулиця Дерибасівська

Якщо не відвідати центральну Дерибасівську вулицю, то можна вважати, ви не були в Одесі. Тут треба обов'язково побувати, щоби відчути легендарний одеський колорит. На Дерибасівській туристів зустрічає безліч гарних ресторанів, барів, кафе, готелів та бутиків.

Це одна з найстаріших міських територій, забудова якої розпочалася ще у 19 столітті. Більшість будинків із чудовою архітектурою збереглися й сьогодні. На вулиці розмістилося кілька унікальних пам'ятників:

  • легендарний 12-й стілець;
  • лавка Леоніда Утьосова;
  • балкон Сергія Уточкіна і таке інше.

А якщо просто рухатися вперед вулицею, можна вийти до інших значущих об'єктів.

Вулиця Дерибасівська

Площа Остапа Бендера

Якщо ви шукаєте, де погуляти, загляньте на площу Остапа Бендера. Вона розмістилася просто на Дерибасівській вулиці. Унікальність мініплощі у її розмірах – це найменша площа у всьому світі – лише 5 квадратних метрів.

Свою назву територія вийшла на честь твору «12 стільців» авторства Євгена Петрова та Іллі Ільфа. Це акуратний постамент прикрашає пам'ятник у вигляді випорожнення. Сьогодні це одне з найулюбленіших місць для фотографій.

Площа Остапа Бендера

Міський сад

Ця пам'ятка примикає до Дерибасівської вулиці. Вік Міського саду перевищує 2 століття. Цікаво, що за час існування назва області регулярно змінювалася, а ось наповнення, атмосфера, унікальність збереглися практично без змін.

Цей об'єкт називають серцем міста. Тут росте безліч, як місцевих, так і екзотичних рослин. За територією відповідально доглядають, підтримуючи красу.

Заслуговують на увагу туристів фонтани, скульптурні композиції. Особливо цікаві:

  • музичний фонтан;
  • ротонда;
  • фонтан парфумів;
  • скульптура «Лев та Левиця».

А також можна зазирнути до затишних закладів, щоб перекусити та відпочити. А за сувенірами варто вирушати до лав.

Міський сад

Грецька площа

Вважається однією з найстаріших у місті, тому це топ-місце, яке варто подивитися. Насправді це ціла вулиця, де раніше було поселення греків.

Більшість старовинних споруд давно зруйнували. Основним архітектурним ансамблем є овальна будівля по центру площі та дві напівкруглі будівлі з обох боків. Раніше історична площа вважалася одним з основних транспортних вузлів міста, а сьогодні на місці стародавньої трамвайної розв'язки встановлено шикарний фонтан.

Думська площа

Це історичний об'єкт, вартий уваги. Інтерес викликає і місце розташування – площа розмістилася на перехресті – вулиць Ланжеронівської та Пушкінської, Приморського бульвару, провулка Чайковського.

Площа маленька, але мальовнича та дуже жива. Навколо неї розташовані:

  • будівлю Міської ради;
  • музей морського флоту;
  • пам'ятник Олександру Пушкіну;
  • Археологічний музей.

Цікаво, що саме звідси зараз розпочинається більшість екскурсій Одесою з гідом.

Думська площа

Парк імені Тараса Шевченка

Він також відомий як Олександрівський парк – ця назва була актуальною до 1920 року. Це центральна територія культури та відпочинку в Одесі, датою заснування якої вважається 1875 рік. Парк заснували за наказом Олександра Другого. Сьогодні це гарне місце для неспішних прогулянок, перебування в тиші в оточенні старовинних дерев та звивистих алей.

У парку встановлено чимало цікавих об'єктів, у тому числі:

  • пам'ятник Невідомому матросу;
  • колона Олександра Другого;
  • Алея слави;
  • пам'ятник Шевченку;
  • пам'ятник воїнам-інтернаціоналістам.

З території видно морський причал, фортеці та багато інших об'єктів. На заході розташований Зелений театр, пляж Аркадія. Є кафе та маленькі магазинчики, повноцінна набережна та багато іншого.

Парк імені Тараса Шевченка

Зоопарки, дельфінарії

Можна поїхати машиною в одеський зоопарк. Він вважається одним із найстаріших на території України. Сьогодні тут проживає 2 тисячі тварин 245 різних видів, включаючи верблюдів, слонів, левів, ведмедів, бегемотів, леопардів, бурих ведмедів тощо. Є й акватераріум на території. Він – будинок для рептилій, риб, амфібій. На початку зоопарку є повноцінна карта, а також її можна придбати у касі. Це потрібна річ через величезні габарити зоопарку.

З дельфінаріїв найвідоміший - "Немо". Його відкрили у 2005 році. Він є найбільшим на території України. Це водночас і готель. У дельфінарії є можливість помилуватись талантами дельфінів, пройти курси дельфінотерапії, організувати дайвінг.

дельфинарій одеса

Архітектура та культура

Історія Одеси перевищує два сторіччя, і за цей час у місті сталося чимало подій. Тут проживають люди різних національностей, що відкладає відбиток і на культуру, і на архітектуру.

Морський порт

Це повноцінний артоб'єкт, розташований просто неба. Тут можна прогулятися морським вокзалом, відвідати яхтовий комплекс, помилуватися мальовничими морськими видами. На території проводяться екскурсії.

Цікаво! На території Морського порту встановлено скульптуру «Золоте дитя» та Пам'ятник дружині моряка, які є символічним та цікавими об'єктами для Одеси.

Морський порт

Потьомкінські сходи

Це найвідоміша пам'ятка, якою пишається кожен одесит. Вона з'явилася у 19 столітті. За легендою, князь Воронцов так любив свою дружину Єлизавету, що наказав звести сходи як показник любові.

Потьомкінські сходи – результат праці двох архітекторів: Франца Боффо та Авраама Мельникова. Її довжина – 192 ступені. Визначна пам'ятка входить у топ-10 найкрасивіших у Європі. Вона поєднує собою Стамбульський та Грецький парки.

Потьомкінські сходи

Оперний театр

Оперний театр приємно вражає красою. Він був зведений у 19 столітті та вважається найстарішим в Україні. Споруда виконана у стилі віденського бароко, яке творці – архітектори Герман Гельмер і Фердинанд Фельнер.

Архітектура будівлі заворожує красою. Усередині все декороване у стилі пізнього французького рококо. Сюди можна вирушити просто на екскурсію чи з метою відвідати захід.

Важливо! Квитки на всі події та виступи розбирають у лічені дні, а іноді й години після їх появи у касі. Доцільно заздалегідь поцікавитися афішами заходів та оформити броню.

Оперний театр

Обласна філармонія

Споруда зведена в стилі італійської готики в 1899 році, а також є елементи ренесансу. Проєкт для будівництва створив Вікентій Прохаск.

Тут регулярно влаштовують концерти, грає симфонічний оркестр, сольно поллють зірки, проводяться вечори джазу. Якщо в планах дістатися цього історичного об'єкта, варто заздалегідь цікавитися афішею.

Обласна філармонія

Тещин міст

Це найвищий міст у Одесі. Він простягається над Військовим узвозом. Створено для з'єднання двох палаців – Шахського та Воронцовського.

Незвичайна назва просто пояснюється. У того, хто задумав будівництво моста, на узвозі мешкала теща.

Цікаво! Місце приваблює молодь та молодят. По всьому мосту навішані замки з іменами закоханих, а ключі отруюються викидати у море, щоб зберегти яскравість почуттів та фортецю спілки.

Воронцовський палац

Його включають у будь-який путівник. Споруда однаково гарна і влітку, і взимку. Це історія Одеси. Раніше споруда була резиденцією генерал-губернатора Михайла Воронцова. Палац було зведено у 1826 році під керівництвом архітектора Франца Баффо.

Поруч височіє пам'ятка – колонада, де всі туристи роблять класні пам'ятні фото.

Воронцовський палац

Воронцовський маяк

Пам'ятку називають найексклюзивнішою в Одесі. Він діє, але всередину пускають і туристів. Локація приваблива для всіх – дітей, підлітків, дорослих, а також регулярно проводять фотосети.

Воронцовський маяк

Пасаж

Це візитна картка Одеси та архітектурна пам'ятка. Його звели у 1898-1899 роках. У цій споруді поєднується одразу кілька стилів:

  • модерн;
  • класика;
  • бароко.

Унікальність у скляному атріумі. Цікаво, що Пасаж – це торговий центр, але практично він більше схожий на торговий центр.

Пасаж

Готель «Лондонський»

4-х зірковий готель начебто переносить до туманного Лондона, нагадуючи англійську архітектуру в деталях. Будівля була зведена в 1825, а архітектор - Францу Баффо.

Готель приваблює туристів не лише високим рівнем комфорту, а й неповторною архітектурою. Тут часто зупиняються знаменитості.

Прибутковий будинок Фальц-Фейну або Будинок з атлантами

Це один із чотирьох найкрасивіших архітектурних об'єктів Одеси. Споруда височить на 5 поверхів у висоту. Її збудували 1899 року під керівництвом архітектора Льва Влодека.

Унікальний елемент – атланти, що підтримують небесну сферу. Сьогодні це емблема Всесвітнього клубу одеситів.

Прибутковий будинок Фальц-Фейну або Будинок з атлантами

Свято-Успенський Одеський Патріарший монастир

Свято-Успенський Одеський Патріарший монастир – чоловічий монастир за адресою Маячний провулок, 6. Було зведено ще 1814 року. Спочатку це був дерев'яний храм, а пізніше було зведено гарну кам'яну споруду.

У соборі займаються й сьогодні. Він є чинним. Можна пройти на території, помилуватися красою, але всередину заборонено вхід. Монастир Успіння гарний за будь-якої погоди – навесні, восени, влітку та взимку.

Ринок «Привіз»

Сюди не можна не прийти. Це є центральний об'єкт міста. Тут завжди багатолюдно та галасливо. Можна купити абсолютно все і за кумедними цінами. Але не забувайте торгуватися, щоб покупка була вигіднішою.

Ринок «Привіз»

Одеські музеї

В Одесі безліч музеїв, а відвідувати їх можна цілий рік. Найпопулярніші серед них:

  • Археологічний – найстаріший в Україні, пропонує експозиції з історії Північного Причорномор'я, єгипетської давнини, мумії, експонати середньовічної епохи та кам'яного віку;
  • Західної та східної творчості – можна помилуватися предметами античності, мистецтва сходу та заходу;
  • Художній – представлено понад 10 тисяч експонатів живопису, скульптури, графіки, декоративного мистецтва;
  • Історико-краєзнавчий – знаходиться у колишньому палаці та пропонує до перегляду понад 120 тисяч різноманітних артефактів, починаючи старовинними документами з підписами, закінчуючи зброєю, монетами, рідкісними виданнями тощо;
  • Цікавої науки – сподобається людям будь-якого віку, тому що можна познайомитися зі 130 інтерактивними експонатами;
  • Коньячної справи Шустова – унікальний об'єкт при одеському заводі, де можна відвідати екскурсію, дізнатися про історію династії, помилуватися виробництвом і навіть пройти дегустацію;
  • Шоколаду – сюди варто зазирнути всім ласунам, у тому числі помилуватися шоколадними скульптурами і навіть картинами, покуштувати гарячий шоколад та купити солодкий сувенір;
  • «Таємниці підземної Одеси» – по суті, це катакомби, які знаходяться практично в центрі міста, і для відвідування доведеться виділити не менше 3 годин вільного часу: раніше тут видобували камінь, пізніше збудували лабіринти партизани, а зараз можна відчути дух старовини та помилуватися вміннями майстрів минулого;
  • Літературний – тут можна перейнятися одеською культурою, дізнатися історію подій чи місць, ознайомитись із літературною основою, повістями, а також помилуватися Садом скульптур, що оточує музей.

Є і багато інших музеїв, але вищеописані користуються особливим коханням відвідувачів.

Одеські музеї

Пляжі Одеси

В Одесі пропонується розкішний пляжний відпочинок. Відвідуючи місто в літню пору, варто обов'язково зазирнути на найпопулярніші пляжі:

  • Аркадія – найпопулярніший пляж, де проходить основне клубне життя міста у вихідні дні, а також пропонується мальовничі пейзажі, розвинена інфраструктура;
  • «Балі» – мальовнича та небагатолюдна територія, де пропонується відмінний відпочинок;
  • «Ланжерон» – гарний, добре обладнаний, з м'яким піском, з океанарієм на узбережжі та тусовками у нічний час.

Пляжі Одеси

Загалом на всіх одеських пляжах розташовані кафе, ресторани, є душові кабінки, можна орендувати парасольки та шезлонги.

Що подивитись та куди піти в Одесі? - Відео огляд

Одесою можна пересуватися автобусом та іншим громадським транспортом, але це не надто зручно. Краще взяти в оренду автомобіль в Одесі в BLS, щоб швидко переміщатися між адресами, долати будь-яку відстань, не чекати завтра, щоб відвідати якийсь об'єкт на відстані від свого місця проживання.

Задавайте питання в InstagramЗадавайте питання в TelegramЗадавайте питання в Viber