+38 067 329 26 26
Зв'язатися з нами
Напишіть нам
USD
  • UAH
  • EUR
RU/UA/EN

ДТП на орендованому авто: як уникнути небезпечної ситуації і що робити, якщо аварія все ж таки відбулася

Аварія на дорозі - це в будь-якому випадку неприємність, навіть при відсутності потерпілих і мінімальному збиток. Якщо в момент виникнення ДТП водій знаходиться за кермом свого транспортного засобу, зазвичай йому відомо, що робити далі. Але що, якщо аварія сталася на орендованому авто. Відразу виникає безліч питань:

  • кому треба покривати збитки;
  • чи подасть пункт прокату автомобілів позов за отримані збитки;
  • що буде з водієм орендованого автомобіля, якщо його визнають винуватцем і т. д.

Для загального лікнепу і спокою, збираючись взяти авто в оренду, розгляду цих питань варто приділити особливу увагу.

Які моменти врахувати, щоб уникнути ДТП орендованого авто

Маневруючи по дорозі, не варто сподіватися на великий досвід водіння, уважність і швидку реакцію. Адже людей на дорозі багато і з великою часткою ймовірності частина з них погано ознайомлена з ПДР або вважає, що ці правила їх не стосуються. У підсумку потрапити в аварію на орендованому транспорті можна буквально на рівному місці.

ДТП такого роду проконтролювати важко. Зате кожному водієві під силу підвищити шанси на те, щоб узята в оренду машина повернулася в пункт прокату автомобілів цылою і не пошкодженою.

В першу чергу, обраний автомобіль слід оглянути на наявність несправностей. Працівники прокатних компаній в цьому плані можуть проявити недбалість або неуважність. Враховувати людський фактор варто обов'язково.

Далі треба розібратися в питаннях, що стосуються страхових випадків, пов'язаних з узятим в оренду авто. Це не зайва обережність, а гарантія того, що в разі ДТП водій буде під правовим захистом навіть за наявності вини. З психологічної точки зору, ознайомлення зі страховкою дає водієві додаткову впевненість на дорозі.

Важливо! Страховка для оренди машин не повинна мати обмеження за кількістю водіїв.

Незалежно від того, на який термін планується взяти авто в оренду, на день або на довгостроковий період, потрібно обов'язково враховувати всі вищезгадані моменти. І тільки після уточнення можливих нюансів можна укладати договір оренди автомобіля.

Порядок дій у разі ДТП

Якщо аварія - це вже факт, спочатку потрібно згадати інструкції на цей рахунок, прописані в договорі на оренду авто. Ці положення досить прості у виконанні:

  1. Спочатку водієві треба зателефонувати до аварійної служби.
  2. Потім потрібно зв'язатися з прокатної організацією.
  3. Після цього залишається виконати дії, зазначені в ПДД.

Дотримання послідовності дій в разі аварії тут не так важливо, ніж виконання всіх зазначених пунктів. Якщо алгоритм буде неповним, страхова компанія може відмовити у відшкодуванні збитку. У таких випадках, компенсувати можливі витрати прокатної компанії доведеться орендарю.

Крім цього, орендарю (можливо) доведеться платити за наслідки аварії орендованого авто, якщо:

  • не вийде знайти відповідача, який заподіяв шкоду (особливо актуально при крадіжці авто, комплектуючих);
  • немає документів з ДАІ, що підтверджують непричетність орендаря до ДТП.

Хто зазвичай відшкодовує збиток

У більшості випадків, збираючись взяти авто в оренду без водія, орендар разом з транспортним засобом отримує типову страховку на шкоду будь-якого роду. Це означає, що навіть при наявності доведеною провини, відшкодовувати збитки буде не орендар, а страхова компанія. Хоча, як згадувалося, для цього треба слідувати правилам.

Важливо! Страховка не завжди покриває реальних збитків. У таких випадках орендар доплачує різницю.

Також у вартість прокату авто часто включають страхування цивільної відповідальності. Цей тип страховки захищає орендарів, які потрапили в аварію, від витрат надійніше, ніж власників, які потрапили в аналогічну ситуацію. Відповідальність за орендоване транспортний засіб в цьому випадку обмежується заставної сумою. Страхування не допоможе, якщо водій допустив грубі порушення, в результаті яких відбулося ДТП.

Пора підбивати підсумки. Навіть при наявності надійних страхових гарантій, брати автомобіль в оренду можна тільки після перевірки його працездатності. І в будь-якому випадку, виключаючи форс-мажорні обставини, дотримання ПДР і уважність - найкраща можливість уникнути аварійної ситуації на дорозі.

Задавайте питання в InstagramЗадавайте питання в TelegramЗадавайте питання в Viber