+38 067 329 26 26
Зв'язатися з нами
Напишіть нам
USD
  • UAH
  • EUR
RU/UA/EN

Самі незвичні скульптури і пам'ятники Одеси

Одесу недарма називають містом сміху, тому що тут є над чим посміятися. І це стосується не тільки такої пам'ятки як "Плоский будинок", якого ні в одному місті більше не побачиш. Особливо часто можна спостерігати посмішку на обличчях тих, хто знайомий з цією причиною появи такого будинку. Але виявляється, в Одесі є багато незвичайних і загадкових скульптур, якими не завжди вдається помилуватися.

Скульптури вченим, древнім божествам і тваринам

Багато скульптур в Одесі зовсім незаслужено обділені увагою. Частково в цьому винні самі одесити, бо чимало таких шедеврів можна зустріти тільки у дворах чи навіть на дахах будинків, куди практично відсутній доступ для туристів. Щоб побачити незвичайну скульптуру, туристам часто доводиться пробиватися крізь ворота, закриті на "сім замків".

І це дійсно так, тому що одесити не люблять роззяв, які хитаються у них у дворах. Але частково провину в тому, що пам'ятники та скульптури обійдені увагою, можна покласти на самих туристів. Адже частина скульптур розташовані на дахах будівель. І щоб помилуватися ними і сфотографувати їх, досить тільки підняти голову.

Більшості пам'ятників самі одесити дали смішні або забавні прізвиська. Наприклад, один з них назвали "коником". А тим часом це пам'ятник Дерібасу. Таку незвичайну назвуё він отримав з двох причин: по-перше, Дерибас тут має невелике зріст. А по-друге, у нього незвичайно зігнута нога. Невдовзі планується поставити пам'ятник Ойстраху, і над ним вже сьогодні багато одеситів сміються, називаючи його "Ойужасом".

А чи знаєте ви, як одесити називають пам'ятник потьомкінцям? Без підказки ніколи в цьому не здогадаєтеся - він отримав назву "Статуя скнара". Про багато пам'ятників в Одесі вже зараз ходять міфи, хоча вони ще не побудовані. Існує розповідь про те, що комік Дуров з якихось дрібниць посварився з градоначальником Зеленим. Щоб довести свою правоту, він проїхався вулицями Одеси на свині. А щоб це виглядало ще смішніше, вимазався зеленою фарбою. Після цієї події городяни вирішили поставити йому пам'ятник. На жаль, цей проект так і не був здійснений.

Помилка з Леніним

У самому рядовому дворику на Дерибасівській №3 встановлено бюст ученому Людвігу Заменгофу. Хто не знає цю людину, нагадаємо, що це творець знаменитої мови есперанто. Так ось, це єдиний пам'ятник такій людині в світі. Коли в 1972 році помер скульптор, який створив цей бюст, то доглядати за пам'ятником стали жителі цього дворика. Сюди часто екскурсоводи призводять туристів. Кілька років тому "доктор Есперанто" був встановлений на постамент, а навколо пам'ятника поставили огорожу. Що цікаво, ще років 25 тому, коли на ньому був відсутній напис, багато одеситів вважали творця Есперанто не ким іншим як Леніним.

Амура і Психея в целофані

Одна з найстаріших скульптурних композицій, яку можна зустріти в Одесі - це Амура і Психея. Вона встановлена в сквері під назвою Пале-Рояль. Вона була створена ще 116 років тому. Періодично можна спостерігати, як комунальні працівники одягають цю скульптуру в целофан. Це робиться зовсім не для того, щоб приховати від перехожих наготу. Це робиться, щоб уберегти скульптури від нецензурних написів.

Добрий Дельфін замість Геракла

В Одесі є і загадкові пам'ятники. І один з них - це Дельфін, встановлений у дворі на Торговій вулиці №3. Цей пам'ятник з'явився років сім тому. Але ніхто з місцевих жителів не може сказати, з якої причини він тут з'явився і що він означає. Одесити тільки згадують, що на цьому місці раніше стояв пам'ятник могутньому Гераклові. Але куди він зник - це також залишилося загадкою. До речі, доступ туристам до цього пам'ятника закритий, тому що на дверях у двір встановлений кодовий замок. Помилуватися скульптурою можна тільки через заґратоване огорожу.

Посейдон для морських інспекторів

За адресою Ланжеронівська №1 розміщується Державна морська інспекція. На подвір'ї цієї установи під кінець XX століття з'явився фонтан, прикрашений величною статуєю древнього бога Посейдона. Скульптура була створена словенцем Михайлом Шолтесом. Але споглядати її можуть тільки співробітники цієї державної установи, так як вхід на територію двору закритий для сторонніх. Можна поставити запитання: а навіщо було вкладати великі гроші в те, що приховано від погляду перехожих?

Пам'ятник паровозу на даху готелю

Чи знаєте ви, що саме прикрашає дах найстарішого готелю в Одесі? На даху "Пасажу" встановлено паровоз, а на ньому сидить Гермес. Це символ того, що Одеса є не тільки портовим містом, а й важливим залізничним вузлом. Коли будувалася готель, до міста була підведена залізниця. І відзначити цю подію вирішили таким незвичайним пам'ятником.

А щоб встигнути подивитися всі визначні пам'ятки і насолодитися відпочинком без проблем, орендуйте автомобіль в Одесі. Компанія «BLS» пропонує великий автопарк з машинами різних марок і місткості!

Задавайте питання в InstagramЗадавайте питання в TelegramЗадавайте питання в Viber