+38 067 329 26 26
Зв'язатися з нами
Напишіть нам
USD
  • UAH
  • EUR
RU/UA/EN

Історія українського автопрокату BLS

Один закладений в банку Suzuki Grand Vitara, три авто, взятих на виручені гроші в лізинг, три співробітника і офіс в гаражі. Цього виявилося достатньо, щоб стартувала робота найуспішнішого на сьогоднішній день українського автопрокату - компанії BLS Car Rental.

Втім - як нам розповів співзасновник компанії Станіслав Луцкович - ще раніше, як водиться, було слово. Точніше - ідея створити в Україні власне український, а не мережевий, автопрокат. Цією ідеєю зі Стасом поділився Стефан Благовісний, і друзі дуже скоро взялися за справу.

Grand Vitara Станіслава стала в буквальному сенсі запорукою успіху. На кредитні кошти - 25.000 $, отримані від закладеного в банк автомобіля, оплатили перший внесок за лізинг 3 авто. Їх взяли у компанії "Ілта", де в той час працював Стефан, а фінансовим директором був теперішній CEO "OTP Лізинг" Андрій Павлушин. Але який старт з 4-ма авто? Добре, що є друзі: у них під потреби бізнесу взяли інші машини - і перший автопарк компанії BLS був укомплектований: 10 авто - непоганий початок для першого автопрокату з українською пропискою.

До слова, назва BLS теж народилося в той час. Неймінг в цьому випадку - абревіатура трьох прізвищ: Благовісний, Луцковіч і Сорокіна. Ось тільки людей, які ховаються за цією назвою, насправді четверо: справа в тому, що крім Станіслава з перших днів в компанії працює його батько - Віктор Володимирович, і до цього дня відповідає за безпеку в компанії. Стас і Анна Сорокіна в ті перші місяці роботи BLS відповідали за прийом дзвінків і видачу автомобілів.

Перші півтора року склад BLS не змінювався: 3 співробітника, вони ж - співзасновники - працювали практично в режимі Apple. Офіс знаходився в гаражі площею метрів 12, допомогти з роботою було нікому, так що бізнесу приділялася вся увага: 7 днів в тиждень, з 8 ранку до пізнього вечора. Нічого не поробиш - специфіка бізнесу. Компанія BLS вже в той час була максимально лояльною до клієнтів, тому видачі автомобілів проводились у зручний для них час, в тому числі і у вихідні дні.

Тільки через півтора року після заснування компанії в офісі з'явився перший найманий співробітник - менеджер з продажу. Але в подальшому штат розростався: спочатку ще один продажник, а потім до команди приєднався і Стефан Благовісний, звільнившись з роботи в компанії "Ілта". У гаражі все вже не вміщалися - до загальної радості BLS переїхала в офіс побільше.

Але радощів спочатку було трохи менше, ніж труднощів. Доводилося освоювати новий для України бізнес в непростих умовах. Стас згадує, що буквально з перших днів існування компанії регулярно з'являлися недобросовісні клієнти, які намагалися ... викрасти автомобілі! Дивно, але таких людей було чимало. Вирішити таку проблему одна компанія при всьому бажанні не могла: не вистачало ресурсів. Тому було прийнято рішення об'єднаються в єдину профільну асоціацію з іншими автопрокат для протидії угонам.

Стас Луцкович познайомився з усіма існуючими на ринку прокату компаніями, з їх власниками і директорами. Після він заснував асоціацію автопрокатних компаній - International Car Rental Association, або просто ICRA - в яку увійшли відразу близько 10 прокатів (зараз в Асоціації близько 200 автопрокат з більш ніж 10 країн світу), тоді ж була створена система онлайн-контролю, яка до сих пір допомагає протидіяти викрадачам. Так молода компанія BLS довела, що конкуренція на ринку - добре, але кооперація в окремих випадках - ще краще.

Ось так починалася наша історія. Але розповідь про неї обов'язково переросте в цілу рубрику, адже багатьом нашим співробітникам є про що розповісти?

Так що - далі буде!

Задавайте питання в InstagramЗадавайте питання в TelegramЗадавайте питання в Viber