+38 067 329 26 26
Зв'язатися з нами
Напишіть нам
USD
  • UAH
  • EUR
RU/UA/EN

Як правильно перевозити дітей в автомобілі в Україні: правила 2022 року

Доросла людина під час їзди на транспортному засобі обов'язково має бути пристебнута. Це стосується й дитини. Є певні правила перевезення дітей у автомобілі. Вони досить складні та суворі. Це не дивно, адже діти найцінніше для будь-якого батька. Вивчаючи правила перевезення дітей, можна покладатися на випадок, а зробити все для безпеки дитини.

Законні норми перевезення дітей у транспортному засобі

Перевезення дітей в автомобілі докладно обумовлено законом. Зокрема, основне прописане у пункті 21.11 Правил Дорожнього Руху. Головне – неприпустимо перевозити дітей віком до 12 років і зростання яких нижче 145 см на передньому або задньому сидінні без спеціальних утримуючих пристроїв.

Відповідно до правил дорожнього руху неприпустиме перевезення дітей:

  • у темний час доби, наприклад, під час переміщення у складі організованої групи;
  • на сидінні мопеда чи мотоцикла;
  • у кузові транспортного засобу, наприклад, вантажівки (якщо дитині менше 16 років).

Якщо здійснюється перевезення дитини з порушенням цих правил, то в Україні водія обкладають штрафом. Крім цього, складається протокол про адміністративне правопорушення. Величина штрафу не надто велика, але краще не порушувати закону, адже від цього залежить безпека дитини. У пріоритеті завжди використання дитячих автокрісел.

Правила перевезення дітей різним віком

Перевезення дітей в автомобілі має бути виконане відповідно до закону. Обов'язково автомобільне крісло або інше кріплення, що утримує. А також є деякі особливості транспортування дітей, залежно від віку.

Діти до 12 місяців

У перші місяці життя малюки краще використовувати автомобільну люльку. Це особливий пристрій для найменших. Виріб представлений у різних категоріях залежно від ваги. Зазвичай це до 10, до 15 і до 20 кг. Плюс колиски в тому, що дитина розташована горизонтально, а значить, виключено навантаження на хребет і в цілому вдається досягти високої безпеки.

Автолюльку можна ставити на задньому сидінні, але враховуйте, що вона займає одразу два місця. А також можна розташовувати спереду, але обов'язково спиною до руху.

Важливо! У дитини до 12 місяців приблизно 30% маси тіла – це голова. У цілому нині кістково-м'язова тканина ще розвинена, і скелет досить вразливий, м'який. У положенні лежачи вдається мінімізувати навантаження і хребет, і шию. Навіть при різкому гальмуванні вдається унеможливити шкоду здоров'ю малюка.

Як перевозити дітей до 7 років

Дітей віком від 1 до 7 років можна перевозити тільки в салоні легкового або в кабіні вантажного транспортного засобу. Причому обов'язково потрібно використовувати автомобільне дитяче крісло, спеціальні ремені безпеки або утримуючу систему ISOFIX.

Причому підбір утримуючого пристрою повинен проводитися з урахуванням двох факторів. Перший – вік дитини, другий – маса тіла.

Перевезення дитини від 7 до 12 років

Діти від 7 до 12 років аналогічно можуть їздити лише у салоні легкового автомобіля або в кабіні вантажного. Неприпустиме перевезення у вантажному відсіку транспортних засобів.

Щоб домогтися безпеки, знадобляться спеціальні ремені безпеки або автокрісла. Можна віддавати перевагу дитячій утримуючій системі ISOFIX. При використанні якогось із цих пристроїв з урахуванням віку та ваги дитини можна перевозити і на передньому сидінні. В інших випадках буде штраф.

Як перевозити дітей старше 12 років

У віці 12 років і старше дитині вже не потрібно ні автокрісло, ні спеціальна утримуюча система за умови зростання від 1,5 м і вище. Якщо ж дитина трохи менша, варто залишити в експлуатації ISOFIX.

На передньому сидінні авто дитина віком від 12 років теж може їздити без жодних проблем. Достатньо використання звичайних ременів безпеки.

Зі скільки років можна їздити на передньому сидінні

На законодавчому рівні визначено, що дитина може їздити на передньому сидінні після віку 12 років. Автокрісло та утримуюча система не потрібні, якщо зростання маленького пасажира – 1,5 м і вище. Якщо зростання малюка менше, то буде потрібно ISOFIX. Діти на передньому сидінні можуть їздити, якщо вони вищі за 1,5 метра на зріст, причому достатньо використовувати штатний ремінь безпеки.

До скільки років дитина повинна їздити в автокріслі в Україні

За вимогами законодавства, дитина в автокріслі має їздити до 12 років. Для захисту використовують відповідні ремені безпеки або ISOFIX, яка гарантує надійне кріплення. При використанні будь-якого пристрою можливе перевезення дітей на сидінні поруч з водієм. Якщо дитина не їздитиме в автокріслі, коли це потрібно, водій може зіткнутися зі значним штрафом.

Вибір дитячого крісла в автомобіль

Статистика свідчить, що приблизно половина загальної кількості дитячих травм з'являються внаслідок ігнорування необхідності використовувати автомобільне крісло. При аварії, якщо вірити статистиці, автокрісло рятує життя дитині віком до 12 місяців у 71% випадків, до 4 років – у 50%. Вже цього аргументу достатньо, щоб дитина в автокріслі завжди була при знаходженні в машині.

Важливо! Загальні норми безпеки поширюються лише людей старше 12 років. Для дітей меншого віку ремені безпеки діють інакше – зусилля розподіляється некоректно, і є ризик, що дитина просто вислизне з них у разі небезпеки.

Як вибрати автокрісло за віком дитини

При виборі автокрісла для автомобіля основний акцент потрібно робити на вік дитини. Є кілька основних видів.

  1. Група 0. Моделі призначені малюкам вагою не більше 10 кг та віком до 12 місяців. Це особливі колиски, де малюк знаходиться в напівлежачому стані.
  2. Група 0+. Моделі розраховані на малюків до 18 місяців із масою тіла не більше 13 кг. По суті це спеціальні переносні крісла, які можна використовувати і в машині, і за її межами.
  3. Група 2. Це вироби для дітей віком від 3 до 7 років. Допустима маса тіла – 15-25 кг. Крісло обов'язково доповнене ременями, що утримують.
  4. Група 3. Розрахована на дітей віком від 6 до 12 років. Маса тіла може змінюватись від 22 до 36 років.
  5. Комбінована група. Сюди входять крісла-трансформери, в яких об'єднані характеристики решти всіх категорій. Такі моделі можуть бути призначені для дітей з груп 0+/1, 1/2/3.

Неприпустимо вибирати крісло, яке занадто велике чи, навпаки, маленьке дитині. Це, на жаль, поширена помилка батьків, і її результатом можуть стати сумні події.

Де правильно розташовувати

Дітей віком до 4 років бажано садити в автокрісло так, щоб воно було розміщене спиною у напрямку руху. Це буде гарантія максимальної безпеки. Причому найбезпечніше позаду посередині.

Якщо ззаду не можна розмістити, можна встановлювати на передньому сидінні, але важливо стежити за працездатністю подушок безпеки. Якщо вони не функціонують, краще все ж таки розташовувати ззаду.

Порада! Можна вивчити результати, отримані внаслідок краш-тестів. Також варто обов'язково звертати увагу на функціонування всіх механізмів крісла.

Рекомендації щодо підбору кріпильної системи

У пріоритеті вибір крісел із системою кріплення ISOFIX. Завдяки цьому гарантовано легке встановлення крісла в салоні, як спереду, так і ззаду. А також забезпечується вищий рівень безпеки. Але підійде стандартна система кріплень. Причому небажано використовувати вироби із застібками-липучками, тому що вони не надто надійні. Якщо перевозиться на передньому сидінні дитина старше 12 років або молодша в спеціальному автокріслі, необхідно відключати подушку безпеки, щоб вона не травмувала маленького пасажира.

Бажано використовувати виключно сертифіковані вироби за європейськими нормами відповідно до протоколів ECE R44/04 та R129 (iSize). Про це свідчить наявність спеціальних наклейок.

Відповідальність та штрафи за законом

Перша редакція правил дорожнього руху щодо перевезення дітей вийшла у 2008 році, але в ній було чимало спірних моментів. Зокрема, поняття «Спеціальний засіб для перевезення» було опущене. Доходило до того, що водій просто сідав дитину на подушку. При зупинці інспектором ДІБДР він доводив, що це є спеціальний засіб, а останній не міг виписати штраф через дивне формулювання в законі. Були й деякі інші спірні моменти. Все це призвело до необхідності внести зміни.

Останні зміни були внесені 24 лютого 2021 року. Зміни відразу стали дієвими і їх слід обов'язково дотримуватися. Вони чітко прописано, що дитяча утримуюча система – це спеціальний пристрій, який може утримувати дитину або в сидячому, або в нахиленому положенні, щоб при різкій безпеці мінімізувати ризик травмування дитини.

Обмеження за віком, з скільки можна їздити дитині спереду, наприклад, повністю відсутні. Єдині критерії – вага та вік. Норми стосуються перевезення дітей як у автомобіля, так і в автобусах або інших транспортних засобах.

Штраф за перевезення дітей без автокрісла та за неправильне перевезення дитини віком до 12 років та зростанням нижче 1,45 метра становить 519 гривень за первинне порушення. За повторне він становитиме вже 850 гривень. А також за відсутність автокрісла передбачається адміністративна відповідальність.

В українському законодавстві є інші штрафи. Зокрема штраф за п'яне водіння з дитиною не відрізняється від їзди без дітей. В адміністративному праві, тобто коли не було завдано шкоди здоров'ю та життю інших учасників руху, він становить 17000 гривень та з позбавленням права керування транспортними засобами протягом 12 місяців. Якщо водій керує транспортним засобом під дією наркотичних засобів або в стані алкогольного сп'яніння, і це призвело до травм або смертей, то це карається позбавленням волі на строк до 3 років та з позбавленням прав на 5 років. В іншому все регулюється тяжкістю того, що сталося. Повторне порушення закону та їзда у п'яному вигляді протягом року призводить до штрафу 34000 гривень, позбавлення посвідчення водія на 3 роки, платне вилучення транспортного засобу.

Завжди дотримуйтесь правил правил дорожнього руху і користуйтеся автомобільним кріслом для безпеки вашої дитини. Це стосується як особистого, так і орендованого транспорту. Взяти автомобіль в оренду можна на сайті BLS, де пропонуються приємні ціни та великий вибір автомобілів. Завжди дбайте про свою безпеку та дитину.

Задавайте питання в InstagramЗадавайте питання в TelegramЗадавайте питання в Viber