+38 067 329 26 26
Зв'язатися з нами
Напишіть нам
USD
  • UAH
  • EUR
RU/UA/EN

Оренда авто або лізинг

У сучасних реаліях фактично неможливо уявити бізнес, який може повноцінно працювати без застосування транспортного засобу. Але, далеко не завжди підприємці мають можливість придбати автомобіль для власних потреб. Багато бізнесменів не бажають брати авто в кредит, тому що побоюються подібної співпраці з банківськими організаціями. У цій ситуації може прийти на допомогу лізинговий або орендний договір. Перед тим, як взяти автомобіль у тимчасове користування, варто ознайомитися з різницею оренди та лізингу. Далі поговоримо саме про це.

Договір оренди - поняття

Багато людей вважають, що авто в лізинг і орендний договір є ідентичними поняттями. Однак це не зовсім так, оскільки певна різниця між даними документами є.

Якщо говорити про договір оренди, то цей документ укладається між керівником компанії і орендодавцем під час передачі рухомого майна. Умови угоди передбачають, що приймаюча сторона повинна виплачувати вказану суму грошей на регулярній основі за користування машиною. Період такої угоди визначається індивідуально. Коли термін добігає кінця, то сторони можуть прийняти рішення про його продовження. Якщо орендар не бажає надалі експлуатувати транспортний засіб, то він повертає його організації-орендодавцю.

Поняття лізингу

В процесі підписання лізингового договору беруть участь відразу три сторони:

  • лізингоодержувач;
  • фірма-лізингодавець;
  • продавець автомобіля (у нього лізингодавець викуповує транспорт).

Зазвичай, угода укладається за стандартною формою. Компанія, яка бажає отримати транспорт у тимчасове користування, вдається до послуг лізингової організації. Остання, після узгодження з лізингоодержувачем, вибирає авто і купує його у продавця з метою подальшої передачі його лізингоодержувачу.

Відзначимо, що договором лізингу може передбачатися присутність і інших сторін. Такими можуть бути:

  • страхова компанія, в якій лізингоотримувач буде зобов'язаний страхувати транспортний засіб під час дії підписаної угоди;
  • банк, який буде займатися кредитуванням лізингової організації для покупки машини.

Умова цього фінансового документа має на увазі, що за використання автомобіля лізингодавець регулярно вносить певну суму винагороди, а після завершення контракту він отримує право на викуп кошти пересування по його залишкової вартості.

Схожість лізингу та оренди

Якщо говорити про подібність цих двох видів договорів, то варто виділити наступні фактори:

  • компанія, що бере авто в прокат або в лізинг, зобов'язана щомісяця виплачувати другій стороні певні гроші;
  • протягом терміну дії договору транспорт є власністю лізингодавця (орендодавця);
  • обидві форми відносин можуть приносити прибуток;
  • угоди підписуються в письмовій формі. Договір підписують всі беруть участь особи.

Чим відрізняється оренда авто від лізингу?

Проводячи порівняння відмінностей цих форм договорів, варто виділити такі особливості:

  • число сторін-учасників угоди. У випадку з орендою є дві сторони (компанія, яка передає авто і орендар). У договорі лізингу є три сторони;
  • різний термін договорів. Орендна угода може підписуватися фактично на будь-який період. Разом з тим, лізингові документи підписуються лише на термін корисної експлуатації транспорту. Зазвичай, цей період становить не більше 5 років;
  • доля використовуваного автомобіля. Після закінчення терміну договору оренди авто, останній необхідно буде повернути споконвічного власнику. У ситуації до лізингової угоди лізингодавець матиме право викупу авто за його залишкової вартості;
  • вартість користування авто. Вартість оренди складається з щомісячної орендної плати. За лізинговою угодою одержувач зобов'язаний буде сплачувати і оренду транспорту, і покривати додаткові витрати (страхування, технічне обслуговування і т.д.);
  • відповідальність сторін. Варто акцентувати увагу на тому, що за невиконання зобов'язань лізингодавець може застосовувати до лізингоодержувача певні штрафні санкції. У випадку з орендою нарахування будь-яких штрафів неприпустимо. У цьому випадку орендодавець може достроково розірвати угоду і забрати свій автомобіль.

Що вигідніше?

Якщо говорити про більш вигідному типі угоди, то тут все неоднозначно. Якщо підприємство планує придбання автомобіля, але не має для цього достатньої кількості грошей, то в цьому випадку лізинг буде більш вигідним. Якщо ж компанії потрібна машина на заданий період часу (коли свій транспорт знаходиться на ремонті або діяльність фірми не передбачає постійного застосування автомобіля), то в цій ситуації краще взяти авто в оренду. Простий прокат може бути оформлений дуже швидко.

Кожна юридична (фізична) особа зобов'язана сама вирішувати, якого типу угоди віддати перевагу. Перед цим потрібно лише скрупульозно зважити всі переваги і недоліки цих двох варіантів угод.

Задавайте питання в InstagramЗадавайте питання в TelegramЗадавайте питання в Viber