+38 067 329 26 26
Зв'язатися з нами
Напишіть нам
USD
  • UAH
  • EUR
RU/UA/EN

Олешківські піски: в чому унікальність, що подивитися, як дістатися?

Олешківські піски - це дивовижне місце в Херсонській області, в Україні, яке нагадує собою справжню пустелю. За це його прозвали української Сахарою. Насправді тут не тільки пустеля. Є також ділянки з трав'янистою рослинністю, сосновими борами, Камишева заростями. А оточують парки густі штучні ліси.

Алешківскі піски

Трохи історії

Унікальний природний об'єкт знаходиться недалеко від узбережжя Чорного моря в південній частині материкової України. Загальна площа національного парку становить 1600 км2. Територія розтягнулася на 150 км з півдня на північ і на 30 км із заходу на схід.

Землі парку - старовинна територія. Судячи з розкопок, поселення людей тут були вже в 11 столітті. Походження самої піщаної грунту відносять до післяльодовиковий період. Раніше тут був густий ліс з різними представниками флори. Напівпустеля утворилася через стрімкої вирубки лісів. Орієнтовно до 18-19 століття на території виростали трави та дрібний чагарник, завдяки якому стримувалося поширення піщаного покриву.

Після цього ситуація змінилася. Причиною послужило активний розвиток вівчарства. Велика частина степових територій України були віддані під випас тварин. Мільйонні стада швидко знищили рослинність, волога перестала затримуватися, і вітряна ерозія призвели до утворення піщаних дюн.

Це цікаво! Фрідріх Фальц-Фейн, який є засновником заповідника «Асканія Нова», «допоміг» формування Олешківських пісків.

У 50-х роках минулого століття уряд постарався зупинити поширення піщаної зони. Для цього навколо пустелі висадили мільйони дерев, загальна площа яких склала понад тисячу км2, а також утворили лісове господарство та науково-дослідну станцію. У 2010 році заснували державний національний парк. Сьогодні його територія - піщані ділянки і штучні ліси. Свою назву - «Олешківські піски» - українська пустеля отримала, завдяки селищу Олешки (Олешки), розташованому поблизу.

Як доїхати до української Сахари?

Олешківські піски розташовані в 30 км від Херсона. Їхати потрібно так:

  • рухайтеся по трасі Херсон-Мелітополь;
  • доїжджайте до селища Олешки;
  • поверніть на трасу Херсон-Джанкой через 7 км після селища Олешки;
  • рухайтеся по прямій 11 км і поверніть наліво на Раденськ (по дорозі будуть покажчики);
  • дістаньтеся до великого залізничного переїзду і поверніть за ним направо;
  • проїхавши трохи вперед ви доїдете до адміністрації Парку - великої будівлі. Там потрібно придбати квитки і прослухати інструктаж;
  • далі потрібно рухатися прямо ще близько 1,5 км і ви опинитеся в національному парку.

Найзручніше подорожувати по пустелі на позашляховику. Такий автомобіль легко впорається з бездоріжжям і подарує максимальний комфорт під час поїздки. У кожного мандрівника є можливість вигідно замовити послугу прокат авто Київ подобово і відправитися на дослідження української Сахари.

українська Сахара

Як не заблукати в українській Сахарі?

Найзручніше відвідувати парк з професійним провідником - співробітником парку або екскурсоводів. Це виключає ймовірність заблукати на неосяжних просторах пустелі. Проблема в тому, що всі пейзажі однотипні і схожі один на одного.

Важливо! Відвідування парку строго обмежена: з 05:00 до 10:00 і з 19:00 до 22:00. Причина - нагрів піску до 70 градусів і повітря до 40 градусів, що підвищує ризик теплових, сонячних ударів і опіків.

Враховуйте, що фауна пісків досить різноманітна. Зустрічаються різні істоти, тому є ризик отримати укус.

Олешківські піски. Дивовижні еко-стежки

Олешківські піски - не найбільша пустеля в Європі, а друга за величиною. На території розроблені три пішохідні екологічні стежки. Природоохоронне науково-дослідне відділення «Раденське» розробило еко-стежки «Мир Олешківських пісків» і «За Олешківської пустелі», а відділення «Буркути» створено еко-шлях «Березовий гай». Кожна з них цікава по-своєму, як українцю, так і іноземцю.

Еко-стежка «По Олешківській пустелі»

Протяжність еко-стежки досягає 2 км 200 м. Маршрут є кільцевим. Рухаючись по ньому, будуть чекати 4 видові зупинки. Раціонально відправлятиметься за маршрутом разом з екскурсоводом, який розповість про флору і фауну, а також про ландшафтному розмаїтті парку.

Еко-стежка «По Олешківській пустелі

На шляху передбачені наступні зупинки:

  1. Затишок. Це пагорб, звідки вдасться помилуватися барханами висотою до 15 метрів. Для туристів є альтанка для відпочинку та санвузол.
  2. Березовий гай. Можна побачити болотні, чагарникові і лісові зразки флори. Назва дана за найбільший в Нижній Наддніпрянщині масив беріз. Дерева унікальні. Вони виростають виключно на цій території, за що їх занесли до Червоної Книги України.
  3. Сосновий гай. Вона пропонує помилуватися деревам, яким майже 2 століття. Незважаючи на далекі від традиційних умови, рослини прижилися і виглядають чудово. Серед представників фауни - лисиці і зайці. Для відпочинку передбачені столи з лавками.
  4. Озеро в пісках. Це водоймище посередині пустелі з комфортним місцями для відпочинку. Можна навіть відшукати дику яблуню, дивним чином виростає в абсолютно нетипових умовах.

Подолати маршрут вдасться приблизно за 2-2,5 години. Рухатися треба за вказівниками зелено-жовтого кольору.

Еко-стежка «Дивосвіт Олешківських пісків»

Стежка сподобається всім мандрівникам незалежно від віку. Маршрут розроблений так, щоб познайомити мандрівників з природними комплексами, флорою і фауною пустелі. Загальна протяжність становить 2500 м.

Эко-стежка «Дивосвіт Олешківських пісків»

По маршруту передбачено 8 зупинок. Перша - альтанка, де можна просто відпочити, поїсти мул виходити в туалет. Друга - оглядова на пагорбі, звідки відкритий мальовничий вид на весь заповідник. Третя - оазис в березовому гаю, яка включена до Червоної Книги України за унікальний вид беріз. Четвертий - яблуня в пустелі, яка викликає подив, адже це нетипове для неї місце зростання. Тут же живуть горобці і сороки.

П'ята зупинка - незвичайне сусідство, де можна побачити вовків, лисиць, зайців, озерних жаб і жуків-скарабеїв. Шоста - високий пагорб пустелі, який височить на 15 метрів. Можна побачити низини піщаних пагорбів, заповнені водою. Сьома - в соснах, що представляє собою гай з кримськими і звичайними соснами. Тут можна насолодитися відпочинком і насолодитися неймовірним хвойним ароматом. Восьма зупинка - березовий гай, де навіть зустрічаються гриби. Її унікальність в надзвичайно м'яких для України зимах.

Маршрут відзначений спеціальним маркуванням, щитами і знаками. Це дозволяє не заблукати і точно слідувати еко-стежці.

Эко-стежки в Олешківских пісках

Еко-стежка «Березовий гай»

Маршрут простягається на 2350 м. По маршруту пейзажі змінюють від пісків до озер. Передбачені такі зупинки:

  1. Березовий гай. Це зона відпочинку в оточенні беріз. Можна навіть смажити на багатті, але прибирання за собою - обов'язкова.
  2. Ковильне поле. Ароматна місцевість з різноманітними травами. Серед мешканців - їжаки, зайці, єнотовидні собаки, ящірки.
  3. Зелене озеро. Болотиста місцевість, де навесні і восени утворюється справжнє озеро. Серед представників флори - очерет, осока, а фауни - куріпки, фазани, ворони, желтобрюхие полози, ящірки.
  4. Лисяча нора. Зустрічаються житла звичайних лисиць на території степової рослинності і піщаних дюн.

Подорож по цій стежці займе близько 2,5 години. Маршрут є кільцевим. Якщо слідувати за маркуванням, то заблукати не вийде.

Коли краще їхати в Олешківські піски?

Кожна пора року має свої плюси і мінуси для подорожі. Але все ж влітку їхати в пустелю не рекомендується. Буде дуже жарко і сухо. Якщо тільки це час підходити для поїздки, вибирайтеся рано вранці або ближче до вечора.

Оптимальний час - квітень або травень. У ці місяці досить тепло, але при цьому не жарко. Можна насолодитися прогулянкою по пустелі і не згоріти при цьому під сонцем.

Эко-тропа «Олешківскі піски

Ідеальний час - осінь. Можна помедитувати, усамітнитися, вибрати романтичну прогулянку або поїздку з друзями. Для комфортних посиденьок і задушевних бесід є все необхідне, а саме - мальовнича природа, а ось їжу і напої потрібно брати з собою.

Взимку поїздки не дуже затребувані через низьких температур. Хоча і в цей час по-своєму колоритно і красиво. Піски гармонійно сусідять зі снігом, створюючи дивовижні пейзажі.

Чи зручно подорожувати з дітьми? Чи буде їм цікаво?

Подорож в Олешківські піски з дітьми - ідеальне рішення. Бажано, щоб малюкам було більше 2 років. Діткам молодшого віку може бути складно переносити спеку. Детально почитати про подорож з дітьми на машиніподорож з дітьми на машині.

В цілому діти сприймають українську Сахару, як велику пустелю. Якщо взяти з собою досить іграшок, захоплююче проведення часу гарантоване.

Щоб поїздка була дійсно комфортною, потрібно подбати про те, щоб з собою були:

  • головні прибирання;
  • предмети одягу з довгим рукавом;
  • крем від загару;
  • багато води;
  • легкий перекус;
  • взуття на шнурках або липучках;
  • сонцезахисні окуляри;
  • аптечку із засобами першої допомоги;
    іграшки.
Важливо! Орієнтуватися треба по пори року. Якщо поїздка планується взимку, теплий одяг обов'язкове. У літню пору потрібно брати з собою побільше води - під жарким сонцем завжди мучить спрага.

Обов'язково візьміть з собою гарний настрій. З ним подорож буде ще яскравішим і цікавішим.

подорожувати Олешківськими пісками

Розваги в українській пустелі

В Олешківських пісках є різні розваги. Основні серед них:

  • подорож по еко-стежках;
  • їзда на квадроциклах;
  • катання на тарілках з піщаних барханів;
  • будівництво піщаних замків;
  • катання на сноубордах;
  • відпочинок з наметами;
  • перегляд зоряного неба в нічний час
  • катання на позашляховиках.

українська пустеля

Як дістатися до моря?

Коли вже оглянуто національний парк «Олешківські піски», як дістатися до моря стає актуальним питанням. Є кілька варіантів:

  1. Найзручніше спочатку повернутися в Херсон. Можна рухатися від Херсона на Білозерку, потім Станіслав або Олександрівку, і вдасться дістатися до Дніпровського затоки.
  2. Від самих Олешках зручніше двігатьсяв столону Солонці, далі - Кардашинки, і можна опинитися в Голій пристані. Якщо рухатися далі від Кардашинки до Малої Кардашинки і Старої Збур'ївці, вийде дістатися до Дніпровського лиману.
  3. Від Олешків можна також поїхати по трасі Е97 Тарасівки, далі згорнути по трасі направо, дістатися до Веселого, ще раз повернути праворуч і приїхати в Скадовськ, розташований на березі Джарилгацької затоки.

Другий маршрут найкоротший і дозволить дістатися до берегів з невеликою кількістю туристів. Більш популярний курорт - Скадовськ, але поїздка займе близько 1-1,5 годин.

факты про Олешківські піски

Цікаві факти про Олешківські піски

Є кілька цікавих фактів про українську пустелі. Ключові серед них:

  • одна з зон національного парку - полігон для військової авіації, який утворили після Другої світової війни;
  • металошукачі прагнули знайти щось цікаве на території пустелі в 90-і роки минулого століття, завдяки чому викопали багато снарядів і бомб;
  • популярність до Олешківських пісків прийшла в 2007 році, коли про неї зняли трансляцію на телебаченні;
  • статус національного парку територія отримала в 2010 році;
  • херсонська пустеля - місце посвячення козаків характерників, серед них - Іван Сірко, який за легендою провів в Олешківських пісках близько місяця без води і їжі.

Олешківські піски - велике і унікальне місце в Україні. Тут можна насолодитися тишею і умиротворенням, яскраво відпочити, катаючись на сноубордах і квадроциклах, познайомитися з флорою і фауною. Подорож точно запам'ятається з позитивного боку. Оренда позашляховика на сайті BLS, скористайтесь послугою та вирушайте у захоплюючу поїздку українською Сахарою.

Задавайте питання в InstagramЗадавайте питання в TelegramЗадавайте питання в Viber