+38 067 329 26 26
Зв'язатися з нами
Напишіть нам
USD
  • UAH
  • EUR
RU/UA/EN

Бакота - що потрібно знати про українську «Атлантиду»

Бакота - одне з найкрасивіших і дивовижних місць України. Його називають райським куточком, який розмістився на території Національного природного парку «Подільські Товтри» в Хмельницькій області. Раніше тут було село, а тепер під назвою Бакоти ховаються дністровські береги, які прикрашають руїни стародавнього скельного монастиря. Вони привертають увагу туристів своєю красою і можливістю доторкнутися до старовини.

З цієї статті ви дізнаєтеся більше про українську Бакоті, про те, що подивитися, де зупинитися і як дістатися. Також в статті наведені цікаві новини та факти про цю «Атлантиді».

Історія села Бакота

Бакота - це місце, яке є свідченням незламності національного духу. Його неодноразово намагалися знищити, але кожен раз воно відроджувалося, стаючи прекрасніше і сильніше. Навіть якщо стерти село з облікових даних і карти, воно все одно виявиться в українській історії, продовжуючи давати уроки наступним поколінням.

Можна стверджувати, що історія цього місця йде корінням в глибоку старовину. Про Бакоті згадували в літописах ще до моменту заснування величного Львова. Спочатку місто описали, як столиця Дністровського Пониззя. Зокрема, в Іпатіївському літописі говориться про те, що її захопив князь, на ім'я Доброслав Суддіч.

Починаючи з 1255 року Пониззя стає власністю Золотої Орди, але автономно управляється виборними отаманами. Все це детально описує В. Білинський у своїй роботі «Україна-Русь».

У 15 столітті в Бакоті було проголошено незалежність. Жителі міста вигнали литовських і польських феодалів, і став правил самостійно.

У 20 столітті історія знову кардинально змінилася, і Бакота отримала статус прикордонного міста на кордоні з Румунією. Це призводило до деяких обмежень - без дозволу солдатів прикордонної служби було заборонено виходити з міста і входити в нього. А в 1947 році прийшов голодомор, який став причиною смерті майже третини населення.

Найбільша трагедія трапилася в 1981 році. Місцеві жителі були змушені своїми руками зруйнувати свої садиби. Вони перебралися на нові місця. Були перенесені або знесені з лиця землі практично всі об'єкти, навіть кладовища за допомогою бульдозерів перенесли на інше місце. Людям поставили жорсткі рамки - у них є всього 8 років, щоб вони покинули свою батьківщину. А потім гектари лісів, родючих земель і виноградників затопили водою.

Бакота до і після затоплення

З того часу на території колишнього чудесного міста Бакота знаходиться водосховище. Але мандрівники не забули це місце. Вони все так само часто приїжджають сюди, але вже для того, щоб насолодитися мальовничою природою, відчути атмосферу будівництвом минулого - скельного Бакотського монастиря.

Бакота - це українська «Атлантида». Вона залишається нескореною, попри всі обмеження і позбавлення. І місцеві гіди готові щедро поділитися інформацією про минуле древньої Бакоти.

Туристичний відпочинок в Бакоті

Може здатися, що відпочинок на узбережжі Дністра на березі водосховища буде нудним. Але це не так. Місце приємно дивує різноманітним проводженням часу, одне з головних - це, звичайно, дослідження древнього монастиря поблизу міста Кам'янець-Подільський.

Монастир

Бакотський монастир в Україні - справжнє диво. Його келії розташовані прямо в Білій горі, в її м'якому пісковику. Це одним з найдавніших пещерно-монастирських комплексів всього середнього Придністров'я. Він вважається пам'яткою старовини та історії, нагадуємо про те, в якому столітті на Поділлі почало поширюватися православ'я.

Якщо вірити легендам, то перші Божественні служби ще в 11 столітті тут проводив Антоній Печерський. Він же є засновником Києво-Печерського монастиря. Хоча за офіційними даними вважається, що монастир заснували тільки в 12 столітті. В письмових джерелах достовірно згадується, що монахи жили в келіях ще до захоплення фортеці князями Коріатовичами, що сталося в середині 14 століття.

Монастир в селі Бакота

Це цікаво! На одній зі стін є напис. Він говорить про те, що ім'я засновника і першого ігумена - Григорій. А сама релігійна споруда присвячена Архангелу Михаїлу.

Серйозні дослідження монастиря були проведені археологом, на ім'я В. Антонович в кінці 19 століття. Завдяки експедиції вдалося виявити курганне поховання, підземний хід у вигляді гвинтових сходів, печеру і ще дві келії.

Також були проведені археологічні розкопки. Вони дозволили виявити фрескове зображення воїна, олов'яну чашу, меч, різні предмети старовини та зображення Богородиці. На жаль, за часів СРСР не вдалося зберегти колекцію.

Важливо! Зараз збереглася лише частина величної споруди. Значна ж маса була зруйнована внаслідок зсуву.

Особливо мальовничим виявляється монастир і в цілому цей район України, коли сонце сідати. В його променях і природа, і руїни виглядають по-особливому, мають свою атмосферу.

Який відпочинок в Бакоті?

В Бакоті пропонуються різні види відпочинку, особливо в теплу пору року. В українській «Атлантиді» туристи можуть:

  1. Розслабитися і насолодитися відпочинком на природі на березі Дністра, провівши пару годин або кілька днів з наметами.
  2. Вибрати активний відпочинок і наловити риби.
  3. Скупатися і пограти в волейбол на березі Дністра.
  4. Відправитися в яхт-клуб, де можна взяти в оренду катамаран, човен і навіть яхту.
  5. Влаштувати шикарний фотосет, і фото точно будуть чудові, навіть якщо ви не професійний фотограф.
  6. Помилуватися давньої красою скельного монастиря, який вважається гордістю міста Кам'янець-Подільський і всієї Хмельницької області в цілому.
  7. Перейнятися місцевими легендами, описаними в поемі «Руслан і Людмила» О. Пушкіним, і навіть піднятися на таємничу гору.
  8. Відправитися на дослідження найближчих виноробства, де пропонується і дегустація алкогольних напоїв з кращих сортів винограду.
  9. Зважитися зібрати лікарські трави для приготування власного купажу чаю.
  10. Вибрати екскурсію, щоб дізнатися більше про давнє село Бакота, познайомитися з історією і легендами, якими готові поділитися місцеві жителі та гіди.
  11. Набрати джерельної води, яка вважається цілющою, випити її прямо на місці. Примітно, що за цією водою приїжджають туристи навіть з інших країн.
  12. Вибрати дивовижну подорож на параплані, попередньо зателефонувавши з місцевими компаніями, помилуватися чудовими краєвидами на води затоки.

Це тільки частина того, що можна зробити на території стародавнього села Бакота. Можна відправитися в самостійну подорож, особисто досліджуючи область. А можна вибрати тур вихідного дня у місцевих гідів. Вони допомагають з організацією і знайомлять з цікавими фактами. Такий тур точно запам'ятається з позитивного боку.

Бакота

Де жити?

Відпочинок в наметах досить популярний на Дністровському узбережжі. Романтика світанків і заходів поблизу руїн монастиря приваблює багатьох. А які чудові фото можна зробити. Але все ж не всі вибирають відпочинок в наметах, тому при необхідності на березі Дністра можна заночувати в котеджному містечку або місцевому готелі. Варіантів для проживання поруч з водосховищем кілька.

  1. На березі затоки є парк-готель «Теремки», і тут же розташовується екосадиба «Колодіївка». Ціни прийнятні.
  2. Є гостьові будинки в селах неподалік, наприклад, в Старій Ушиці.
  3. У Кам'янець-Подільському можна зупинитися в готелях або хостелах. На сайті для мандрівників кращими в даному місті визнані наступні - готель «Тарас Бульба», «Готель 7 Днів» і готель «Grand Canyon».

Для тих мандрівників, хто все ж хоче насолодитися природою навіть вночі, підійде варіант кемпінгу, де в оренду можна взяти намет або автотрейлер.

Важливо! Також тут є водний транспорт для охочих організувати прогулянку по водосховищу.

Клімат в Бакоті ?

Водосховище Бакота створено на місці затопленого села поблизу Кам'янця-Подільського. З висоти пташиного польоту відкривається красиве видовище, яке варто подивитися кожній людині.

Унікальне місце Бакота в Хмельницькій області сьогодні приваблює туристів не тільки завдяки своїм легендам, а й з-за м'якого клімату. Більшість людей вважають за краще відпочивати на водосховищі в наметах, але також можна зупинитися в готелях в найближчих селах.

Приїжджати в Бакоту рекомендується в період з початку квітня до жовтня. Унікальний мікроклімат місця забезпечують лісу і високі скелі, які захищають його від потоків холодних повітряних потоків з півночі. Погоду і кількість тепла в середньому за рік можна порівняти з ялтинської.

Завдяки м'якому клімату і природі в Бакоті ростуть рідкісні рослини, які створюють гарні пейзажі. Також поруч з водосховищем мешкають тварини, частина з яких занесена в Червону книгу.

Як доїхати до Бакоти

Необхідно відзначити те, що населених пунктів з назвою схожими на Бакоту кілька. При плануванні маршруту, щоб не заблукати, варто пам'ятати, що стародавня Бакота з монастирем і унікальною природою знаходиться в Хмельницькій області. Шлях від Хмельницького до водосховища становить 112 км.

Перед поїздкою необхідно дізнатися про стан доріг, які ведуть до Бакоти. Нещодавно на їх ремонт були виділені гроші, тому деякі з доріг можуть виявитися закритими для проїзду. Під'їхати до Бакоти можна кількома шляхами:

  • З боку Кам'янця-Подільського, відстань до водосховища становить 41,9 км.
  • З Дунаївців, при цьому орієнтирами будуть служити такі села як Стара Ушиця та ще Грушка.

При відсутності особистого транспорту рекомендується скористатися екскурсійним трансфером в Кам'янці-Подільському. Також тут можна орендувати невеликий автотрейлер або велосипед. З Кам'янця-Подільського регулярно ходять рейсові автобуси до села Стара Ушиця, а потім необхідно частину дороги пройти пішки.

Важливо! Ще дістатися до Бакоти можна на катамарані або невеликому катері, якщо відправлятися з яхт-клубу. Там водний транспорт здається в оренду. Якщо купувати тур по території колишнього села, то проїзд може бути вже включений у вартість.

Якщо ви хочете з комфортом дістатися, то української «Атлантиди» - це, безумовно, поїздка на автомобілі. Можна поїхати на своїй машині або взяти авто в оренду в компанії BLS. Заявку можна подати в режимі онлайн у зручний час, вибравши бажаний транспорт з великої кількості варіантів. А потім можна буде відправитися в подорож, щоб дослідити древнє село Бакота, дізнатися більше про старовинний монастир, помилуватися мальовничою природою України.

Задавайте питання в InstagramЗадавайте питання в TelegramЗадавайте питання в Viber